Данас је Дан европске сарадње

21. септембар 2018. | Београд

Данас је Дан европске сарадње

Дан европске сарадње, 21. септембар, обележава се данас широм Европе као датум који слави важност и достигнућа територијалне сарадње. Министарство за европске интеграције је, од почетка, укључено у европску организацију Дана европске сарадње у Србији и већ седму годину за редом овим поводом организује низ дешавања у Београду и пограничним регијама наше земље. Европска унија прогласила је 2018. за годину Европског културног наслеђа, те смо све овогодишње обележавање овог датума посветили представљању шареноликости и богатству баштине Србије и суседних земаља, као важног дела очувања и неговања традиције и културе читаве Европе. Фестивал европског документарног филма који организујемо у оквиру обележавања Дана Европске сарадње „Европска сарадња: филмска прича“, одржава се у Центру за културу „Влада Дивљан“, у Београду, од 19. до 21. септембра, а фестивал вечерас затвара документарно остварење „Париска опера“, редитеља  Жан - Стефана Брона, са почетком од 20.00 часова.

 

У Књажевцу данас можете да нас посетите на платоу испред Дома културе, где од 16.00 часова, у сарадњи са Министарством за регионални развој и јавне радове Републике Бугарске, организујемо уметнички фестивал “Бојимо нашу будућност заједно”. Догађај је посвећен Дану европске сарадње и посебно ће бити представљени резултати Програма прекограничне сарадње Бугарска - Србија. У оквиру богатог програма очекују вас радионице сликања за основце и средњошколце, face painting, представљање примера добре праксе и успешних пројеката који се спроводе у Књажевцу, наступ мешовитот српско - бугарског хора и концерт Биљане Крстић и Бистрик оркестра.

 

Програм прекограничне сарадње Мађарска - Србија обележaва овогодишњи Дан европске сарадње организовањем 15 догађаја које ће се током септембра и октобра реализовати кроз седам актуелних пројеката. Посетиоци ће имати прилику да уживају у фестивалима на отвореном, као и у бесплатним спортским догађајима, уметничким изложбама, позоришним представама за децу... Детаљни програм и распоред догађаја постављени су на Интернет страници Програма - http://www.interreg-ipa-husrb.com/  Позивамо вас да се придружите некој од наших многобројних манифестација и срећан вам Дан европске сарадње!