Министарство за европске интеграције организује тродневни фестивал документарног филма - „Европска сарадња: филмска прича“

17. септембар 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције организује тродневни фестивал документарног филма - „Европска сарадња: филмска прича“

Поводом Дана европске територијалне сарадње, Министарство за европске интеграције организује тродневни фестивал документарног филма - „Европска сарадња: филмска прича“.

Фестивал ће 19. септембра отворити вишеструко награђивани домаћи филм „Заробљено време“, редитеља Милана Никодијевића, са којим је предвиђен и разговор након пројекције. На репертоару су такође и грчки филм „Породични посао“, ауторке Ангелики Аристоменополу (20. септембар), као и документарно остварење „Париска опера“, редитеља  Жан-Стефана Брона, рађен у француско-швајцарској копродукцији  (21. септембар).

Фестивал ће бити одржан у Центру за културу „Влада Дивљан“, од 19. до 21. септембра, а филмови ће бити приказивани у термину од 20 часова. Улаз на све пројекције је слободан.

Дан европске сарадње манифестација је којом се промовише „Европска територијална сарадња“, инструмент Европске уније чији је циљ повезивање грађана суседних држава ради превазилажења заједничких препрека. Програми прекограничне и транснационалне сарадње у Србији спроводе се од 2004., а до 2017. Европска унија је за ове програме издвојила 220 милиона евра. Од тих средстава, уговорено је више од 1000 пројеката, у чијем је спровођењу учествовало више од 700 организација на територији наше земље. У оквиру финансијске перспективе 2014-2020, Србији је доступно 260 милиона евра ЕУ средстава, а пројекти се спроводе преко седам програма прекограничне сарадње - са Мађарском, Румунијом, Бугарском, Црном Гором, Босном и Херцеговином,  Хрватском и Македонијом и преко два програма транснационалне сарадње - Програм Дунав и Јадранско-јонски програм (Адрион).