Ј. Јоксимовић: Вучић показао државништво, бригу о људима и миру

09. септембар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Вучић показао државништво, бригу о људима и миру

Дводневним боравком на Космету председник Србије Александар Вучић послао је недвосмислену и значајну поруку, и то у једном компликованом тренутку када из Приштине стижу веома разговетно негативне и снажно претеће поруке, а из међународне јавности доста неразговетне поруке подршке настојањима да се дијалогом дође до неких нових, флексибилних решења, оценила је данас српски министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

У изјави за Танјуг, она је рекла да „Приштина показује велики капацитет за претње насиљем и позивање на сопствену сувереност, али никакав капацитет за мирни дијалог а камоли за испуњавање преузетих обавеза, посебно на међународном плану“.
„Само истински суверене државе, као што је Србија, могу и у стању су да извршавају своје од раније преузете обавезе, и када нисмо најсрећнији њиховим садржајем“, рекла је Јоксимовићева.

Она је оценила да је „дијалог посредован Бриселом начет оног тренутка када Приштина није испунила своје обавезе о формирању Заједнице српских општина (ЗСО) до 4. августа, а ЕУ није обезбедила да се обећано спроведе“. „На све то, показује се да међународна управа на Косову није успела да унесе ни семе демократије у привремене институције Приштине с којом ЕУ има уговорни однос, јер, колико знам, Споразум о стабилизацији није суспендован између ЕУ и Косова са звездицом“, рекла је министар.

Она је упитала и „ко то има праву власт на тзв. Косову, ако влада Приштине саопштава да не може да обезбеди сигурност и права грађана који у Бањи живе, на територији Косова, и отказују посету свом кључном саговорнику у дијалогу Београда и Приштине“?

Јоксимовићева је подсетила и да је „Вучић и после недопустивих претњи из Приштине, ипак отишао у петак у Брисел, а ево под каквим је условима које креирају ОВК ветерани, који су данас политичка елита, отишао и на КиМ“. „Наравно, сви се у Европи сад баве собом и спремају се за предстојеће европске изборе, па им нисмо у фокусу, али не смеју се затварати очи пред оваквом реториком и поступцима Приштине. Поруке које стижу о непроменљивости граница су у реду, ако би се мислило на то да се границе коригују, али наравно да је неприхватљиво мењати их силом“, додала је министар.

Према њеним речима, овде се, међутим, ради о једном могућем предлогу да, ако се договором обе стране дође до неких решења, онда нема препрека ни по дипломатском историјском обрасцу, а ни по међународном праву.
„Уз све то, нисам сигурна да, када причамо о границама, причамо са истом перцепцијом, баш по међународном праву. Али, по реакцијама из Приштине, они нису спремни да разговарају ни о чему, а ни успостављање ЗСО не спроводе. Утолико ми треба да истрајемо у одлучности, озбиљности, мирној реторици и јасним позицијама, и зато је важно да и на унутрашњем плану подржимо председника Србије, јер ради добру ствар за Србију“, рекла је Јоксимовићева.

Она је истакла да је Вучић посетом Косову послао „недвосмислену и значајну поруку“, и то на три адресе.

„Најпре, а рекла бих да је та и најважнија, Србима који живе на КиМ. Предочио им је с пуном државничком и моралном одговорношћу, под условима насиља и претњи албанске ОВК елите, и без било каквих калкулација и потребе да из боравка у Покрајини политички профитира, да ће Србија на различите начине подржати њихов опстанак и напредак на КиМ“, рекла је Јоксимовићева.
„Кроз дијалог, као најприхватљивији миран начин, помоћи ћемо да се изборе с проблемима с којима се, на дневном нивоу, суочавају - од политичких и безбедносних до економских и егзистенцијалних. Потврдио је то и чврстом решеношћу да се постигне договор - ма како се то често чинило немогућим, али и најавом нових инвестиција и значајним улагањима у средине у којима живе Срби“, додала је министар.

„Друга адреса“, према њеним речима, јесте Приштина.
„Вучић Албанцима шаље поруку мира, коју они нису данас схватили и прихватили. Вучић им је послао и поруку о спремности и опредељености да се до расплета косовског проблема дође дијалогом и компромисом, моделима решавања спорова прихватљивијим од било ког сукоба који није вербалан“, рекла је Јадранка Јоксимовић.

И коначно, истакла је да је, „посетом Покрајини, председник саопштио међународној заједници, првенствено ЕУ - као гаранту и одговорној за примену споразума Београда и Приштине, да Србија као суверена и одговорна европска држава на путу ка чланству у ЕУ, својим понашањем показује да доприноси европској безбедности и стабилности у региону, и да штити државне и националне интересе на европски и демократски начин, али доследно и одлучно“.
„Државништво захтева одговорну бригу за развој и унапређење услова живота сваког појединца. Због тога је државништво тешко али није неизводљиво, што је председник још једном показао, одлучно решен да њиме допринесе добробити сваког појединца, јер је то једино стварни услов и циљ трајног и одрживог мира и изводљивости опстанка Србије али и целе Европе“, закључила је министар Јоксимовић.

Извор: Танјуг
Фото: Политика