Успешни народи се договарају

25. август 2018. | Београд

Успешни народи се договарају

Решавање питања КиМ није обавеза због ЕУ - право питање је -  ако бисмо прекинули европске интеграције да ли бисмо прекинули да се бавимо решавањем питања Космета

Нисам неко ко даје помпезна обећања и најаве, нити падам у евродепресију нити у евроегзалтацију, jeр је процес европске интеграције сложен и често вођен кроз лавиринте појединачних интереса појединих држава, укупних односа и атмосфере у европској политици, али и светској политичкој клими, каже у разговору за „Политику” министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.
Додаје да због тога „држава кандидат, као што је Србија сада, мора да пронађе снагу да разлучи битно од небитног - да разумном и потребном брзином идемо магистралним правцем који државу умрежавају у развојну, структурирану и још увек најбољу инфраструктуру европске економске, безбедносне и културне мапе, а не да јуримо споредним путељцима који не воде нигде осим у ћорсокак лавиринта”.
 

- Успех овог процеса зависи од нас и наше воље али и од чланица ЕУ које прате своје интересе, а они нису увек ни једнообразни а ни увек подстичући за нас. Пошто се напредак процеса мери између осталог кроз отварање поглавља, желим да објасним грађанима да одлуку о отварању поглавља доносе државе чланице консензусом, а њихов став зависи и од разлога на које некада кандидат не може да утиче - истиче Јадранка Јоксимовић и додаје: „Сама чињеница да отварамо поглавља доказ је да је у Бриселу прихваћено да постоји континуиран напредак у нашим реформама и увођењу нових стандарда. Посла има на претек, али кад имате посла имате и воље, а кад имате воље имаћете и резултат. ЕУ је наш стратешки спољно-политички интерес, јер верујем да радимо праву и исправну ствар за грађане и друштво.“

Шестомесечно председавање Саветом ЕУ, првог јула од Бугарске је преузела Аустрија. Како би то могло да утиче на европске интеграције кад је реч о Србији и чему до краја године можемо да се надамо?

- Очекујем да током  председавања Aустрије, која је политику проширења промовисала као сопствени приоритет, процес приступања буде настављен, ако не интензивнијом, онда динамиком која је до сада постојала, а за коју бих рекла да је солидна. Сматрам да постоје реални услови да до краја године отворимо макар три поглавља која су технички спремна: 9 - финансијске услуге, 17 - економска и монетарна унија и 18 - статистика. Почетком аустријског председавања предали смо ЕУ преговарачку позицију за поглавље 2 - слобода кретања радника и очекујемо да оно ускоро уђе у процедуру у Савету ЕУ. У наредном периоду, завршићемо рад на усвајању преговарачких позиција за поглавља: 4 - слобода кретања капитала, 14 - транспорт и 21 - трансевропска мрежа и предати их председавајућем на јесен. А колико ћемо их отворити - видећемо.

Јадранка Јоксимовић

Какав је ваш утисак - да ли процес европских интеграција Србије и реформе које се спроводе дају ефекте?

-  Наравно. Можда то није увек и одмах видљиво, али на средњи и дужи рок, а то је суштина одговорне политике, корисност процеса европских интеграција и реформи је неупитна. Испуњавањем обећаног, грађанима обезбеђујемо услове за бољи живот, стварамо савремену, умрежену у светске токове државу која промовише циљеве одрживог развоја. Приметили сте свакако, да у Србији готово да нема насеља у коме се, уз помоћ и подршку ЕУ, не изграђују или модернизују бројни инфраструктурни објекти, обданишта, школе, здравствене установе, путеви. Такође, коришћењем средстава из ИПА фондова, а годишње добијамо око 200 милиона евра бесповратно из ЕУ, за претприступну помоћ обезбеђују се услови за јачање демократских институција и владавину права, реформу државне управе и привреде, поштовање људских и мањинских права, промоцију једнакости, унапређењу регионалне сарадње, достизање одрживог развоја... Приоритет ИПА је пружање помоћи у испуњавању политичких, економских и других критеријума, као и помоћ земљама у процесу припрема за коришћење огромних структурних и кохезионих фондова ЕУ које су на располагању новим чланицама, а који, чак и ако буду смањени у новој вишегодишњој буџетској перспективи ЕУ, и даље остају незаменљив извор за развој инфраструктуре, одрживе производње, пољопривреде, заштите животне средине, нових радних места, иновација и креативних индустрија. То су обилато користиле новије чланице, и не знам зашто би то грађани Србије пропустили.

Поред функције министра за европске интеграције, ви сте и члан Председништва СНС и интернационални секретар те партије. Задужења која имате подразумевају и обавезу да се бавите и темама која нису искључиво у домену извршне власти. Какво је ваше виђење питања Косова и Метохије, теме која је, у овом тренутку, веома важна и за будућност наше државе, али, многи мисле и за европске интеграције?

-  Србија је у процес дијалога са Приштином, а уз одговорну медијацију Европске спољнополитичке службе, ушла са јасном намером да се из тадашње ситуације немогућих и блокираних опција разумевања за позицију Србије код већине земаља ЕУ, али и неких значајних глобалних партнера, дође до позиције могућих решења која неће бити искључиво на штету наше позиције. Ту је председник Вучић показао разумевање потребе да се из вечитих лавирината ламентирања над судбином и неправдом, истргне из тог деструктивног ковитлаца  празних прича, и да кроз одговорну решеност, стратешко стрпљење праћено упорном дипломатијом чињења и објашњавања, али и спровођења договореног дођемо до тога да наша позиција данас има већи кредибилитет, утемељена је на јасним међународноправним али и политички одрживим решењима.

Истицали сте да би решавање статуса Космета и процес приступања требало одвојено посматрати?

-  Иако се многи не слажу са мном, ја остајем доследна мишљењу да процес дијалога и налажења решења за КиМ није обавеза због европских интеграција, јер ево, претпоставимо да прекинемо процес европских интеграција. Да ли то значи да се не бавимо више темом КиМ и наше заједнице, наших људи, наших верских и културних споменика? Само неодговорни и површни политичари, у ствари политиканти, могу да то тврде и нуде такве идеје. Што се тиче улоге ЕУ, с пуним правом очекујемо да се ЕУ - као медијатор и гарант примене Бриселског споразума, појача и недвосмислено потцрта обавезу спровођења до сада договореног, а ту пре свега мислим на успостављање Заједнице српских општина.

Представници опозиције упутили су низ критика Влади, али и председнику Александру Вучићу, а већина се односи на питање КиМ, одбацујући притом идеју о разграничењу. Лидер Двери Бошко Обрадовић, недавно је на Твитеру позвао на хапшење легално и демократски изабраног председника Србије... 

-  Проблем политичког живота Србије је неспремност актуелне опозиције да учествује у креирању националног јединства којим сваке успешне државе и народи подижу свој кредибилитет и свој капацитет за остваривање најважнијих циљева друштва. Идеолошки статус различитих странака из опозиције је изгледа и за њих саме постао непотребна стега, јер је њихова основа уједињена борба против Вучића и Српске напредне странке, који су притом носиоци недвосмисленог политичког легитимитета постигнутог на демократским изборима. Не спорим, наравно, право на другачије мишљење, али од оних који га заступају - уместо неаргументованих и политикантских критика,  очекујем да понуде кредибилно решење.

Постоје реални услови да до краја године отворимо макар три поглавља која су технички спремна, а у међувремену спремамо и нова

А ви сматрате да га сада немају?

-  Све ми се чини да га немају. Безидејност, идеолошка конфузија и већ доказана политичка дреновина најбоље се виде кроз хуку оптужби, анатема, писама и бриге за целовитост тзв. Косова с једне стране, и обожавања замрзнутог конфликта као свемоћне политичке понуде. Сви су они имали своје политичко време и простор, подсетићу грађане Србије, да спроведу те своје планове. Неки од потеза садашњих критизера, додатно су чврсто слабили наше позиције. Утолико је време тих прича прошло, и Вучић са пуним правом и уз пуни легитимитет тражи нове могућности, а у складу са промењеним међународним околностима, у складу са тенденцијама које у демографском, економском, па и културном обрасцу постоје. Онај ко то не разуме и не види, тешко да може да пледира да води Србију у бољу будућност.

Какви су, према вашем мишљењу, односи у владајућој коалицији? Председник СПС-а Ивица Дачић недавно је изјавио да део СНС ради на рушењу Вучића. 

-  Знате како, и СПС и остале партије које су део владајуће већине прихватиле су план и програм наше странке о развоју и будућности државе. Што се тиче Дачића, мени је заиста драго ако он искрено подржава не само Вучића као председника Србије, већ и као председника Српске напредне странке, јер то значи да је овога пута искрен коалициони партнер.

Аутор: Никола Белић
Фото: Анђелко Васиљевић
Извор: Политика