Ј. Јоксимовић: Отварање Поглавља 31 тешко пре краја године

31. јул 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Отварање Поглавља 31 тешко пре краја године

Литванија је и даље противник тога да Србија у приступним преговорима са ЕУ отвори Поглавље 31 које се односи на спољну, безбедносну и одбрамбену политику, првенствено због односа Београда и Москве, а министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да се то до краја године вероватно неће догодити.

„Процедура преговора је таква да ако половином текуће године знате да није усвојен Извештај онда је јасно да оно тешко може да се отвори до краја године“, каже Јоксимовић за „Новости“ говорећи о томе треба ли очекивати да се Поглавље 31 отвори до краја године и зашто се на Извештај о скринингу чека већ четири године.

„Поглавље 31 уобичајено није било превише захтевно, али како су се међународни односи закомпликовали и саме државе ЕУ морале да се усаглашавају да би постигле консензус око неких питања, донекле су измењена и очекивања појединих чланица према кандидатима“, каже министар.

На питање да ли је Литванија једини противник унутар ЕУ да Београд начне и ово поглавље, Јоксимовић објашњава да правила ЕУ кажу да је Извештај са скрининга за Поглавље 31 предмет затворене расправе у дипломатском формату између њених 28 чланица.

„Треба разумети да у оцени сваког питања од значаја за спољну и безбедносну политику чланице полазе од сопствених националних интереса и да га консензусом подижу на ниво заједничке политике ЕУ. Од земље кандидата очекује се да усклађивање са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ постигне постепено до чланства“, каже Јоксимовић.

Она указује на чињеницу да је Србија једна од држава које у нашем региону највише доприносе европској безбедности.

„То смо доказали приликом председавања ОЕБС-у током мигрантске кризе, у борби против тероризма. Као држава која није чланица ниједног војнополитичког савеза имамо обавезу и право да водимо рачуна о сопственој безбедности и сопственим националним интересима. Спољна политика Србије је у координацији са тако дефинисаном политиком националне безбедности, а оквир је свакако процес европских интеграција, који је наш спољнополитички приоритет“, наводи Јоксимовић.

Извор: Танјуг