Ј. Јоксимовић: Србија води одговорну европску политику

24. јул 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија води одговорну европску политику

Влада Србије не даје нереална обећања, већ помно прати дешавања у Европи и свету и настоји да на свеобухватан, и за нашу земљу и грађане најбољи начин, спроводи одговорну и промишљену европску политику, изјавила је синоћ министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

„За разлику од оних који су давали нереална обећања - да ћемо ући у ЕУ 2007. и 2012. године, ми упорно и стално радимо на реформама, бавимо се јачањем економије, финансијском консолидацијом и реформама у области владавине права у циљу усклађивања са најбољим европским стандардима”, рекла је Јоксимовић Танјугу, упитана да прокоментарише саопштење  Демократске странке у коме се изражава сумња да је Влада Србије озбиљно посвећена ЕУ интеграцијама и помиње ранија изјава министра за европске интеграције.

Јоксимовић у реаговању истиче да је 2025. годину, као потенцијални датум уласка у ЕУ, одредила Европска комисија у Стратегији проширења, а не Влада Србије.

„Сматрам да је датум реалан и да досадашња динамика преговора одражава ту реалност. Најавила сам да Србија може до 2023. да отвори и затвори сва преговарачка поглавља, како би до краја те године преговори и званично били затворени и Србија до краја 2025. ушла у ЕУ. Ову динамику су потврдили и највиши званичници ЕУ, који су је оценили амбициозном, али и реалном и изводљивом“, указала је Јоксимовић.

Она је подсетила да је Национални програм за усклађивање законодавства са правом ЕУ (НПАА) одредио крај 2021. године, као временски оквир за завршетак процеса усклађивања, управо имајући у виду агенду 2025.

„Није довољно само усвојити законе, потребна је и њихова ефикасна примена како би се поглавља затворила. Управо зато смо предвидели оквир који оставља простор до краја 2023. године, да ЕУ потврди да се прописи и стандарди примењују и да донесе одлуку о затварању приступних преговора са Србијом“, прецизирала је  министар.

Она наводи и да је за испуњавање услова за улазак у ЕУ потребна  озбиљна и одговорна реформска политика.
„Не можемо себи да дозволимо још једну неуспелу реформу правосуђа као 2010. године. Европска унија је Србију препознала као једну од предводница процеса европске интеграције што је директан резултат реформи које је спровела и спроводи Влада Србије. Само наставак такве политике може Србију да уведе у ЕУ, што потврђује и недвосмислена подршка грађана Србије која константно јача од избора 2012. до данас“, истакла је Јоксимовић.

 Она каже да је ДС очигледно остала странка која је само на речима европска странка, а која „не види и не бави се разумевањем стратешких праваца и промена у Европи и свету, улогом и местом  интереса Србије и наших грађана у новим закомпликованим околностима, а камоли суштинским унутрашњим реформама које, за више од деценију на власти, нису започели”.

Јоксимовић истиче да су већ пет година СНС, Вучић и владе које су формиране, вратили Србију на здраву европску и реформску трасу, побољшали углед и репутацију наше земље, чиме смо постали озбиљан партнер са којим се разговара и који се поштује.

„Декларативна проевропска прича је давно декласирана код грађана, сада се мере само резултати и напредак, и зато ћемо, уз подршку грађана и довести земљу у ЕУ, што ће бити добро за све грађане“, поручила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг