Друга рунда преговора ЕУ - СЦГ

22. фебруар 2006. |

БЕОГРАД, 22. фебруар 2006. (ФоНет) - Друга рунда техничких преговора између Србије и Црне Горе и Европске уније о Споразуму о стабилизацији и придруживању почела је у Београду, а предвиђено је да се разговора о питањима из надлежности СЦГ и онима из надлежности држава чланица.

Преговорачки тимовидржавне заједнице и ЕУ преговарали су о установљавању предузећа, финансијским услугама и кретању капитала и усклађивању закона.

Другог дана преговора дана очекују се конкретнији разговори о питањима која се односе на либерализацију трговине индустријским и пољопривредним производима, а преговорачки тимови држава чланица имаће одвојене састанке са делегацијом ЕУ.

Потпредседник Владе Србије Мирољуб Лабус изјавио је по окончању првог дана преговора да су представници Европске уније (ЕУ) прихватили `велики део` предлога СЦГ.

`Данас је разговарано о оснивању предузећа, о националном третману тих предузећа, као и о правима запослених`, прецизирао је Лабус.

Теме преговора, додао је вицепремијер, биле су иуслуге у области саобраћаја, слобода кретања капитала на краћи и дужи рок, као и правила за јавне набавке.

`Мислим да смо имали добар дан. Седам сати смо преговарали и оно што смо договорили је добро`, нагласио је Лабус.

Министар у Влади Црне Горе Гордана Ђуровицх рекла је да су преговори вођени у складу са политиком `два колосека`.

`У складу са том политиком и даље се снажно афирмише преговарачки капацитет држава чланица, чак и у оним деловима у којима немамо потпуно усаглашене ставове`, нагласила је Ђуровић.