Прекогранична сарадња и ЕУ фондови у функцији локалног развоја

05. јул 2018. | Београд

Прекогранична сарадња и ЕУ фондови у функцији локалног развоја

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић обишла је данас радове на реконструкцији Геронтолошког центра у Суботици, који се финансирају средствима из европских фондова Интеррег ИПА Програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014-2020.
Министар Јоксимовић је нагласила да је укупна вредност овог пројекта за четири пограничне општине, Суботице и Апатина у Србији и Осијека и Ђакова у Хрватској, 560.000 евра, а од тог износа највише је повукао овај пројекат у Суботици - 267.000 евра гранта. Иначе укупан износ Програма прекограничне сарадње Србије и Хрватске од 2014. до 2020. је 34 милиона евра, и у току су нови позиви.

Јоксимовић је подсетила да осим са Хрватском, Србија има прекограничне програме са Бугарском, Румунијом, Црном Гором, Босном и Херцеговином, Македонијом, Мађарском.
„Мислим да је јако важно да, када год имамо неке добре пројекте и када год имамо добре идеје, уз помоћ Министарства за европске интеграције урадимо са локалом што више пројеката и користимо средства из тих пројеката. Овај пројекат у Суботици је, због проблема који постоји у овом граду, односно доста старијег становништва, а недовољно младих, јако добар да се покаже социјална одговорност према нашим најстаријим суграђанима”, истакла је Јоксимовић.

Казала је да ће у том реконструисаном центру, који ће према најавама бити завршен до 1. септембра, бити један нов објекат, са новом опремом, уз обучене неговатеље, што ће дати једну нову димензија животу најстаријих грађана у Суботици, којима је та помоћ потребна.

Истакла је да су средства за Геронтолошки центар у потпуности бесповратна, без икаквих кредита, те да је то заиста чист грант.
„Верујем да ћемо на овај начин показати колико је добро што је Србија у процесу европских интеграција, колико је важно што смо кандидат и да користимо та средства и да се обучавамо сада док не постанемо чланица ЕУ, да развијамо капацитете и на локалу и на републичком нивоу, да бисмо могли за седам, осам година, када постанемо чланица ЕУ да користимо много веће фондове”, казала је Јоксимовић.

Додала је да су програми прекограничне сарадње добар начин да се, ако не постоје средства из буџета, ни локалног, ни републичког, а постоји добар пројекат, пуно учини и за свој град, за своју заједницу и за људе у својој заједници.
„Суботица је заиста добар пример, показала се као општина која је доста добро радила, посебно прекограничну сарадњу”, казала је Јоксимовић и истакла да је обележавање годину дана Владе у Суботици  управо један од показатеља колико је Влади важан равномерни регионални развој и да сва места у Србији, посебно већа, као што је Суботица, учествују на сваком пољу и на сваки начин у развоју Србије.

„Знам да има још проблема у Суботици и око запошљавање и одласка младих из града, да је депопулисано подручје са доста старих, а једна од ствари које је Суботица до сада показала јесте да су добро припремали пројекте за коришћење средстава из претприступних фондова, посебно прекограничне сарадње”, казала је Јоксимовић.

Директор Геронтолошког центра у Суботици Ненад Иванишевић рекао је да је подршка Министарства за европске интеграције том центру веома важна, те да европске интеграције у том центру имају конкретне показатеље.
„Сваки неговатељ обучен у овом центру, сваки старији суграђанин који уђе у овај клуб ће знати зашто приступамо ЕУ, а то је зато што смо добили овај квалитетан простор”, казао је Иванишевић и додао да је ово значајан пројекат, јер у овом моменту не постоји формално образовање неговатеља, а ово ће бити акредитована установа.

Додао је да је Геронтолошки центар спремио нови пројекат, те да је у току распис са партнерима из Хрватске - Славонског брода. Реч је о новом центру за превенцију и отклањање последица деменције.
„Бићемо први у региону који имају тај центар, а то се уклапа у оно што је расписано и што је нови позив ЕУ за прекограничну сарадњу”, рекао је.

Извор: Танјуг

 

 

 

Јадранка Јоксимовић и Ненад Иванишевић

Јадранка Јоксимовић и Ненад Иванишевић

 

Јадранка Јоксимовић и Ненад Иванишевић

Јадранка Јоксимовић и Ненад Иванишевић

 

Јадранка Јоксимовић и Ненад Иванишевић

Јадранка Јоксимовић и Ненад Иванишевић