Шешељу, победи а онда ред заведи

30. јун 2018. | Београд

Шешељу, победи а онда ред заведи

Преговори са ЕУ јесу напоран и захтеван посао, али реформа друштва неопходна је држави, поручила министарка задужена за ЕУ.

Србија је почетком недеље у Луксембургу отворила два нова поглавља у преговорима са ЕУ. Нашу државну делегацију је овом приликом предводила министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је одговарајући на питања без цензуре поручила српским евроскептицима да најпре победе на изборима, па онда говоре да европски пут није за Србију. Она процес прикључивања не сматра замајавањем народа, јер како каже, то је сувише напоран посао да би била мазохиста.

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада

Сматрате ли да европски пут Србије води и преко Новог Сада, који је омладинска престоница Европе 2019. и европска престонице културе 2021?

- Наравно Милоше, баш зато јер су млади и култура две најлепше тачке спајања и развоја европског идентитета који Србија поседује и који препознају и у ЕУ земљама. Нови Сад се показао као град са капацитетима, али и са жељом и ентузијазмом да развија европски културни код, који значи неговање сопственог идентитета, али и интензивну размену и усвајање другачијих модела.

Драгиша Бинић, фудбалска легенда

Да ли ће Србија пре у ЕУ или ће Црвена звезда и Партизан постати редовни учесници Лиге шампиона?

- Кад се у нашем спорту, а посебно клупском фудбалу неке ствари уреде, онда ће на здравијим основама и Црвена Звезда и Партизан да се развијају. ЕУ је лига шампиона за европске земље и верујем да ћемо у обе играти.

Верица Ракочевић, модна креаторка

Да ли радије носите познате иностране брендове?

- То је исто као да ме питате да ли радије слушам, гледам, читам домаће или стране ауторе. Слушам, читам, гледам и носим оно што ми се допада, а ту има и домаћих и страних аутора и робних марки. А свакако подржавам и радује ме успех наших стваралаца у било којој области, па и модној.

Драган Капичић, кошаркашка легенда

Колико вам је тешко да спроводите идеје и заступате ставове наше земље?

- Пуног срца заступам и промовишем ставове наших грађана и наше земље. Да ли је лако остварити све то у закомпликованим међународним околностима, које се преливају и на наше позиције и планове - није, и Ви то, с обзиром на питање, очигледно и сами препознајете.

Зорана Михајловић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Шта је данас за тебе патриотизам, пошто си рођена истог дана кад и народни херој Милан Тепић?

- Дубоко осећам и препознајем интересе, предности и мане друштва и народа коме припадам. Људе делим на часне и нечасне, и у том смислу патриотизам је за мене частан однос према заједници и народу ком припадамо. Херојске личне подвиге не потцењујем никада. Не разумем баш до краја повезивање са датумима рођења, пошто су милиони људи рођени истог дана.

Милош Шобајић, сликар

Зашто сте пристали да предводите министарство за евроинтеграције када је то према мом мишљењу само замајавање српског народа?

- Ја прву себе не бих замајавала, јер је, веровали или не, ово сувише напоран и захтеван посао да бих била потпуни мазохиста и да не мислим да радимо добру ствар за наше људе и нашу земљу. Европске интеграције су процес дубоких и суштинских реформи једног друштва, а нашем је то потребно. Боље би било да смо више радили у претходних 15 година, сви ми као друштво.

Ђорђе Милићевић, СПС

Рекли сте да ако убрзамо реформе 2025. година није нереална за приступање ЕУ. Које све активности Србија мора да предузме како би се убрзале реформе?

- За успешне реформе важне су политичка и регионална стабилност да бисмо могли да се успешно бавимо унутрашњим развојем. Требало би да усагласимо наш законодавни оквир у свим областима које преговарамо, у оквиру 35 поглавља, и наш је план да до краја 2021, тј. до 2022. године усвојимо све потребне законе и документе и отпочнемо са применом. За то је потребна чврста политичка воља, фокусираност на стратешки циљ, стрпљење, упорност и хладна глава. А најважнија је подршка и опредељеност грађана за реформе и промене у друштву, јер сви морамо да будемо део процеса позитивне промене.

Дејан Ристић, историчар

Хоће ли се у култури коначно применити европски стандарди?

- Култура јесте сегмент који дуго трпи и сигурна сам да ћемо уз наставак одговорне економске и фискалне политике доћи у ситуацију да повећамо издвајања. Циљ свих ригидних мера фискалне консолидације јесте било постизање макроекономске стабилности, јер само у тим условима можемо да имамо одрживо финансирање буџетских корисника. Важно је да и људи из области културе појачају знање и интересовање за аплицирање за све доступне, а велике фондове који постоје у ЕУ за ову област. Осим тога, грађанима Србије вратили смо две кровне културне институције -  Музеј савремене уметности и Народни музеј.

Војислав Шешељ, лидер СРС

Кад ћемо се коначно оканити ЕУ пошто то није пут којим треба да иде Србија?

- Пошто путници трасирају путеве, европски пут су трасирали грађани Србије. Када грађани другачије одлуче и када Ви и Ваша политичка платформа победите на изборима, промените путеве. Али, верујем да су аутодеструкција и површност прошлост Србије и наших грађана.

(извор: Српски телеграф, аутор: Горан Митровић)