Шешељу, победи а онда ред заведи

30. јун 2018. | Београд

Шешељу, победи а онда ред заведи

Преговори са ЕУ јесу напоран и захтеван посао, али реформа друштва неопходна је држави, поручила министарка задужена за ЕУ.

Србија је почетком недеље у Луксембургу отворила два нова поглавља у преговорима са ЕУ. Нашу државну делегацију је овом приликом предводила министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је одговарајући на питања без цензуре поручила српским евроскептицима да најпре победе на изборима, па онда говоре да европски пут није за Србију. Она процес прикључивања не сматра замајавањем народа, јер како каже, то је сувише напоран посао да би била мазохиста.

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада

Сматрате ли да европски пут Србије води и преко Новог Сада, који је омладинска престоница Европе 2019. и европска престонице културе 2021?

- Наравно Милоше, баш зато јер су млади и култура две најлепше тачке спајања и развоја европског идентитета који Србија поседује и који препознају и у ЕУ земљама. Нови Сад се показао као град са капацитетима, али и са жељом и ентузијазмом да развија европски културни код, који значи неговање сопственог идентитета, али и интензивну размену и усвајање другачијих модела.

Драгиша Бинић, фудбалска легенда

Да ли ће Србија пре у ЕУ или ће Црвена звезда и Партизан постати редовни учесници Лиге шампиона?

- Кад се у нашем спорту, а посебно клупском фудбалу неке ствари уреде, онда ће на здравијим основама и Црвена Звезда и Партизан да се развијају. ЕУ је лига шампиона за европске земље и верујем да ћемо у обе играти.

Верица Ракочевић, модна креаторка

Да ли радије носите познате иностране брендове?

- То је исто као да ме питате да ли радије слушам, гледам, читам домаће или стране ауторе. Слушам, читам, гледам и носим оно што ми се допада, а ту има и домаћих и страних аутора и робних марки. А свакако подржавам и радује ме успех наших стваралаца у било којој области, па и модној.

Драган Капичић, кошаркашка легенда

Колико вам је тешко да спроводите идеје и заступате ставове наше земље?

- Пуног срца заступам и промовишем ставове наших грађана и наше земље. Да ли је лако остварити све то у закомпликованим међународним околностима, које се преливају и на наше позиције и планове - није, и Ви то, с обзиром на питање, очигледно и сами препознајете.

Зорана Михајловић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Шта је данас за тебе патриотизам, пошто си рођена истог дана кад и народни херој Милан Тепић?

- Дубоко осећам и препознајем интересе, предности и мане друштва и народа коме припадам. Људе делим на часне и нечасне, и у том смислу патриотизам је за мене частан однос према заједници и народу ком припадамо. Херојске личне подвиге не потцењујем никада. Не разумем баш до краја повезивање са датумима рођења, пошто су милиони људи рођени истог дана.

Милош Шобајић, сликар

Зашто сте пристали да предводите министарство за евроинтеграције када је то према мом мишљењу само замајавање српског народа?

- Ја прву себе не бих замајавала, јер је, веровали или не, ово сувише напоран и захтеван посао да бих била потпуни мазохиста и да не мислим да радимо добру ствар за наше људе и нашу земљу. Европске интеграције су процес дубоких и суштинских реформи једног друштва, а нашем је то потребно. Боље би било да смо више радили у претходних 15 година, сви ми као друштво.

Ђорђе Милићевић, СПС

Рекли сте да ако убрзамо реформе 2025. година није нереална за приступање ЕУ. Које све активности Србија мора да предузме како би се убрзале реформе?

- За успешне реформе важне су политичка и регионална стабилност да бисмо могли да се успешно бавимо унутрашњим развојем. Требало би да усагласимо наш законодавни оквир у свим областима које преговарамо, у оквиру 35 поглавља, и наш је план да до краја 2021, тј. до 2022. године усвојимо све потребне законе и документе и отпочнемо са применом. За то је потребна чврста политичка воља, фокусираност на стратешки циљ, стрпљење, упорност и хладна глава. А најважнија је подршка и опредељеност грађана за реформе и промене у друштву, јер сви морамо да будемо део процеса позитивне промене.

Дејан Ристић, историчар

Хоће ли се у култури коначно применити европски стандарди?

- Култура јесте сегмент који дуго трпи и сигурна сам да ћемо уз наставак одговорне економске и фискалне политике доћи у ситуацију да повећамо издвајања. Циљ свих ригидних мера фискалне консолидације јесте било постизање макроекономске стабилности, јер само у тим условима можемо да имамо одрживо финансирање буџетских корисника. Важно је да и људи из области културе појачају знање и интересовање за аплицирање за све доступне, а велике фондове који постоје у ЕУ за ову област. Осим тога, грађанима Србије вратили смо две кровне културне институције -  Музеј савремене уметности и Народни музеј.

Војислав Шешељ, лидер СРС

Кад ћемо се коначно оканити ЕУ пошто то није пут којим треба да иде Србија?

- Пошто путници трасирају путеве, европски пут су трасирали грађани Србије. Када грађани другачије одлуче и када Ви и Ваша политичка платформа победите на изборима, промените путеве. Али, верујем да су аутодеструкција и површност прошлост Србије и наших грађана.

(извор: Српски телеграф, аутор: Горан Митровић)

Одржан Инфо дан поводом отварања трећег Позива за достављање предлога пројеката у оквиру Дунав транснационалног програма

20. фебруар 2019. | Београд

Инфо дан поводом отварања трећег Позива за достављање предлога пројеката у оквиру Дунав транснационалног Програма организован је у Београду 19. фебруара 2019. године у организацији Министарства за европске интеграције Владе Републике Србије и Заједничког секретаријата Дунав транснационалног програма.

Ј. Јоксимовић: Вучић показао да дела онако како говори

17. фебруар 2019. | Београд

Учешће председника Александра Вучића на панелу Минхенске конференције била је изванредна прилика да се покаже да Србија одговорно улаже напоре у очување мира у региону, изјавила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић и Ло Кашо: Италија верује у европску будућност Србије

14. фебруар 2019. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Италије Карло Ло Кашо разговарали су о европским интеграцијама Србије, реформама које се у процесу приступања спроводе, приликама у региону, ситуацији у ЕУ,  билатералним односима две државе и другим актуелним темама.

Ј. Јоксимовић и Влајков: Бугарска и Србија интензивно развијају сарадњу

13. фебруар 2019. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Бугарске Радко Влајков разговарали су о билатералним односима две државе, плановима Србије у процесу европских интеграција, реформама, приликама у региону и другим темема.

Ј. Јоксимовић: Одрживи регионални развој Србије је жила куцавица европских интеграција

13. фебруар 2019. | Београд

Србија ће, када постане чланица ЕУ, на располагању имати вишеструко већа средства из структурних фондова ЕУ од оних које тренутно добија, а за чије коришћење се мора припремити пре уласка у Унију, поручила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и додала да је циљ Србије одржив економски и друштвени развој.

Произвођачи морају да тестирају млеко два пута месечно у Националној лабораторији

13. фебруар 2019. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да је пројекат, започет 2010. године финансирањем из претприступних фондова ЕУ, био „пред колапсом“ због „ненаменског трошења новца и неодговорног понашања претходних влада до 2012. године.

Ј. Јоксимовић: Србија у корак са прописима ЕУ о безбедности хране

13. фебруар 2019. | Београд

Две трећине прописа Европске уније (ЕУ) односи се на пољопривреду, безбедност хране и заштиту јавног здравља, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и додаје да Србија интензивно ради на поглављима који се тичу тих захтевних области.

Одобрени пројекти за финансирање у оквиру Другог позива Програма прекограничне сарадње са Хрватском

13. фебруар 2019. | Винковци

Заједнички одбор за праћење ИНТЕРРЕГ ИПА Програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014-2020 (ЗОП) састао се 5. фебруара 2019. године у Винковцима у Хрватској да би одабрао пројекте који ће бити финансирани у оквиру другог позива за пријаву предлога пројеката.

Ј. Јоксимовић и Мондолони: Продубљивање сарадње у бројним областима – израз партнерства

12. фебруар 2019. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са амбасадором Француске Фредериком Мондолонијем. Разговарали су о наставку европских интеграција Србије, реформском процесу, приликама у региону, интензивирању билатералних односа и другим питањима.

Ј. Јоксимовић и Скат: Србија је важан чинилац регионалне стабилност

11. фебруар 2019. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са амбасадором САД Кајлом Скатом о активностима које се односе на процес европских интеграција Србије, ефектима и динамици спровођења реформи, ситуацији у региону, билатералним односима две државе и осталим важним темама.

ЕУ донирала 2,1 милион евра предузећима за набавку нове опреме

08. фебруар 2019. | Београд

Стотину и шест (106) предузетника и предузетница, као и микро и малих предузећа са југоистока и југозапада Србије унапредиће своју производњу и отворити нова радна места уз подршку Европске уније која је преко развојног програма ЕУ ПРО определила 2.156.379 евра за набавку нове опреме са циљем да се допринесе повећању конкурентности локалне привреде.

Инфо дан поводом отварања трећег Позива за достављање предлога пројеката у оквиру Дунав транснационалног програма

08. фебруар 2019. | Београд

Трећи јавни позив за достављање предлога пројеката у оквиру Дунав транснационалног програма отворен је за специфичне циљеве 2.2., 2.3., 2.4., 3.2. и 4.1. са одређеним ограничењима. Предлози пројеката могу се доставити у периоду од 28. јануара 2019. до 08. марта 2019. (до 14:00 часова по средњоевропском времену).

Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије у сарадњи са Заједничким секретаријатом Дунав транснационалног програма и уз подршку Привредне коморе Србије организоваће Инфо дан у Београду поводом отварања трећег Позива за достављање предлога пројеката.

Отворен реконструисани гранични прелаз Бајмок

07. фебруар 2019. | Бајмок

Реконструисани гранични прелаз Бајмок отворен је данас, а реч је о једном од осам прелаза између Србије и Мађарске и у његову је обнову, а по највишим светским стандардима, уложено 2,1 милиона евра.

Отворен конкурс за Програм стажирања државних службеника у Француској

07. фебруар 2019. | Београд

Министарство за европске интеграције у сарадњи са Амбасадом Републике Француске у Србији, а у оквиру Споразума о стратешком партнерству између Србије и Француске, наставља реализацију „Програма стажирања у Француској“, са циљем јачања капацитета државне управе зa процес преговарања Србије са Европском унијом.

Ј. Јоксимовић: Сами смо препознали потребу ревизије Акционог плана за Поглавље 23 и реалистичније постављених циљева

06. фебруар 2019. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је током 2018. године постигнут изузетно видљив напредак у области владавине права.

Јоксимовић је на представљању првог нацрта ревидираног Акционог плана за Поглавље 23 рекла да ће имплементацијом усвојеног тај напредак бити још видљивији.

Одржана панел дискусија „Избори у ЕУ и процес проширења”

06. фебруар 2019. | Београд

Панел дискусија „Избори у ЕУ и процес проширења”, на којој су учествовали в.д. помоћника министра за европске интеграције Ксенија Миленковић, шеф бриселске канцеларије Немачког института за међународне и безбедносне послове са седиштем у Берлину Душан Рељић и генерални секретар Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић, одржана је данас у просторијама ЕУ инфо центра у Београду.

Ј. Јоксимовић: Хоће ли вешала представити у Бриселу као своју политику?

04. фебруар 2019. | Београд

Министар за европске интеграције и интернационални секретар СНС Јадранка Јоксимовић прокоментарисала је за Танјуг ситуацију са суботњег протеста у Београду, на коме су ношена вешала, као порука политичким неистомишљеницима.

Ј. Јоксимовић и Шиб: За напредак најважније реформе и владавина права

01. фебруар 2019. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са амбасадором Немачке Томасом Шибом о европским интеграцијама Србије и наставку међусобне сарадње у том процесу, ефектима реформи које се током приступних преговора спроводе, ситуацији у региону, билатералним односима и другим актуелним темама.

Oдобрена листа пројеката који ће бити финансирани у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Румунија – Србија

01. фебруар 2019. | Темишвар

У четвртак, 31. јануара, у Темишвару је одржан шести састанак Заједничког одбора за праћење Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Румунија - Србија. Овом приликом, за финансирање су одобрена 33 пројекта укупне вредности око 20 милиона евра, у оквиру Другог позива за прикупљање предлога пројеката.

youtube_logo

 

 

Четвороминутна анимација која на популаран начин представља сложен процес преговора за чланство у ЕУ.

 

 

Погледајте занимљив видео о томе шта се у Србији финансира ИПА средствима: