Шешељу, победи а онда ред заведи

30. јун 2018. | Београд

Шешељу, победи а онда ред заведи

Преговори са ЕУ јесу напоран и захтеван посао, али реформа друштва неопходна је држави, поручила министарка задужена за ЕУ.

Србија је почетком недеље у Луксембургу отворила два нова поглавља у преговорима са ЕУ. Нашу државну делегацију је овом приликом предводила министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је одговарајући на питања без цензуре поручила српским евроскептицима да најпре победе на изборима, па онда говоре да европски пут није за Србију. Она процес прикључивања не сматра замајавањем народа, јер како каже, то је сувише напоран посао да би била мазохиста.

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада

Сматрате ли да европски пут Србије води и преко Новог Сада, који је омладинска престоница Европе 2019. и европска престонице културе 2021?

- Наравно Милоше, баш зато јер су млади и култура две најлепше тачке спајања и развоја европског идентитета који Србија поседује и који препознају и у ЕУ земљама. Нови Сад се показао као град са капацитетима, али и са жељом и ентузијазмом да развија европски културни код, који значи неговање сопственог идентитета, али и интензивну размену и усвајање другачијих модела.

Драгиша Бинић, фудбалска легенда

Да ли ће Србија пре у ЕУ или ће Црвена звезда и Партизан постати редовни учесници Лиге шампиона?

- Кад се у нашем спорту, а посебно клупском фудбалу неке ствари уреде, онда ће на здравијим основама и Црвена Звезда и Партизан да се развијају. ЕУ је лига шампиона за европске земље и верујем да ћемо у обе играти.

Верица Ракочевић, модна креаторка

Да ли радије носите познате иностране брендове?

- То је исто као да ме питате да ли радије слушам, гледам, читам домаће или стране ауторе. Слушам, читам, гледам и носим оно што ми се допада, а ту има и домаћих и страних аутора и робних марки. А свакако подржавам и радује ме успех наших стваралаца у било којој области, па и модној.

Драган Капичић, кошаркашка легенда

Колико вам је тешко да спроводите идеје и заступате ставове наше земље?

- Пуног срца заступам и промовишем ставове наших грађана и наше земље. Да ли је лако остварити све то у закомпликованим међународним околностима, које се преливају и на наше позиције и планове - није, и Ви то, с обзиром на питање, очигледно и сами препознајете.

Зорана Михајловић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Шта је данас за тебе патриотизам, пошто си рођена истог дана кад и народни херој Милан Тепић?

- Дубоко осећам и препознајем интересе, предности и мане друштва и народа коме припадам. Људе делим на часне и нечасне, и у том смислу патриотизам је за мене частан однос према заједници и народу ком припадамо. Херојске личне подвиге не потцењујем никада. Не разумем баш до краја повезивање са датумима рођења, пошто су милиони људи рођени истог дана.

Милош Шобајић, сликар

Зашто сте пристали да предводите министарство за евроинтеграције када је то према мом мишљењу само замајавање српског народа?

- Ја прву себе не бих замајавала, јер је, веровали или не, ово сувише напоран и захтеван посао да бих била потпуни мазохиста и да не мислим да радимо добру ствар за наше људе и нашу земљу. Европске интеграције су процес дубоких и суштинских реформи једног друштва, а нашем је то потребно. Боље би било да смо више радили у претходних 15 година, сви ми као друштво.

Ђорђе Милићевић, СПС

Рекли сте да ако убрзамо реформе 2025. година није нереална за приступање ЕУ. Које све активности Србија мора да предузме како би се убрзале реформе?

- За успешне реформе важне су политичка и регионална стабилност да бисмо могли да се успешно бавимо унутрашњим развојем. Требало би да усагласимо наш законодавни оквир у свим областима које преговарамо, у оквиру 35 поглавља, и наш је план да до краја 2021, тј. до 2022. године усвојимо све потребне законе и документе и отпочнемо са применом. За то је потребна чврста политичка воља, фокусираност на стратешки циљ, стрпљење, упорност и хладна глава. А најважнија је подршка и опредељеност грађана за реформе и промене у друштву, јер сви морамо да будемо део процеса позитивне промене.

Дејан Ристић, историчар

Хоће ли се у култури коначно применити европски стандарди?

- Култура јесте сегмент који дуго трпи и сигурна сам да ћемо уз наставак одговорне економске и фискалне политике доћи у ситуацију да повећамо издвајања. Циљ свих ригидних мера фискалне консолидације јесте било постизање макроекономске стабилности, јер само у тим условима можемо да имамо одрживо финансирање буџетских корисника. Важно је да и људи из области културе појачају знање и интересовање за аплицирање за све доступне, а велике фондове који постоје у ЕУ за ову област. Осим тога, грађанима Србије вратили смо две кровне културне институције -  Музеј савремене уметности и Народни музеј.

Војислав Шешељ, лидер СРС

Кад ћемо се коначно оканити ЕУ пошто то није пут којим треба да иде Србија?

- Пошто путници трасирају путеве, европски пут су трасирали грађани Србије. Када грађани другачије одлуче и када Ви и Ваша политичка платформа победите на изборима, промените путеве. Али, верујем да су аутодеструкција и површност прошлост Србије и наших грађана.

(извор: Српски телеграф, аутор: Горан Митровић)

Ј. Јоксимовић и Данкан: Наставак реформи важан за европске интеграције Србије

19. септембар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са министром Велике Британије за Европу и Америку Аленом Данканом о приступању Србије ЕУ, ефектима реформи које се спроводе, ситуацији у региону, билатералним и другим питањима.

J. Јоксимовић и Ћиамба: Билатералним разговорима до бољег положаја националних мањина

18. септембар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са државним секретаром министарства спољних послова Румуније и копредседавајућим Заједничке комисије Румуније и Србије за заштиту националних мањина Георгијем Ћиамбом. Разговарали су о билатералним односима, положају румунске националне мањине, процесу европских интеграција Србије и другим темама.

Ј. Јоксимовић: Реформа правосуђа у функцији грађана

18. септембар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да се реформа правосуђа ради због добробити грађана Србије и остварења пуне или макар приближавања идеалу владавине права, каква постоји у већини земаља ЕУ.

Ј. Јоксимовић и Шаер: Србија и Естонија се боље упознале, потенцијaли сарадње велики

18. септембар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић примила је у опроштајну посету одлазећег амбасадора Естоније Данијела Шаера. Разговарали су о процесу европских интеграција Србије, реформама, ситуацији у региону и другим питањима.

Одржан семинар „Европски споразум о међународном друмском транспорту опасне робе“

17. септембар 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције, у оквиру пројекта Отворени регионални фонд за Југоисточну Европу у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу (GIZ), организовало је семинар „Европски споразум о међународном друмском транспорту опасне робе (ADR)“, чији је циљ стицање и унапређење знања у вези са овлашћењима и евиденцијом у области транспорта опасне робе, као и са примерима добре праксе у земљама ЕУ.

Семинар „Поглавље 14 – друмски саобраћај“

17. септембар 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције организовало је семинар „Поглавље 14 - друмски саобраћај“, у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу (GIZ), а у оквиру пројекта Отворени регионални фонд за Југоисточну Европу.

Министарство за европске интеграције организује тродневни фестивал документарног филма - „Европска сарадња: филмска прича“

17. септембар 2018. | Београд

Поводом Дана европске територијалне сарадње, Министарство за европске интеграције организује тродневни фестивал документарног филма - „Европска сарадња: филмска прича“.

Фестивал ће 19. септембра отворити вишеструко награђивани домаћи филм „Заробљено време“, редитеља Милана Никодијевића, са којим је предвиђен и разговор након пројекције. На репертоару су такође и грчки филм „Породични посао“, ауторке Ангелики Аристоменополу (20. септембар), као и документарно остварење „Париска опера“, редитеља  Жан-Стефана Брона, рађен у француско-швајцарској копродукцији  (21. септембар).

Габријел: ЕУ преузима финансирање Научног парка у Београду

17. септембар 2018. | Београд

Европска комесарка за дигитално друштво и економију Марија Габријел најавила је данас да ће од следеће године Европска унија преузети финансирање Научно-технолошког парка у Београду у износу од 1,5 милиона евра, који је до сада финансирала Влада Швајцарске.

Ј. Јоксимовић – Габријел: Европске интеграције дале оквир за одрживи развој Србије

17. септембар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са комесаром ЕУ за дигитално друштво и економију Маријом Габријел o будућим активностима које се односе на дигитализацију у Србији, дигиталној агенди за Западни Балкан и моделима којима ће ЕУ подржати процес дигитализације наше државе, развоју предузетништва и економије засноване на знању.

Ј. Јоксимовић: Ханова изјава одраз разумевања проблема

15. септембар 2018. | Београд

Комесар ЕУ Јоханес Хан изјавио је да у оквиру дијалога Београда и Приштине територијална размена или корекција граница није искључена као завршни део слагалице. Било које решење мора да доприноси стабилности и просперитету региона и да обе стране буду свесне међународних обавеза и забринутости међународне заједнице. Верујем да је могуће да се решење спора оствари до средине 2019. године - изјавио је у петак Хан.

Отворен семинар „Класификација националних прописа и правна техника писања закона у ЕУ“

14. септембар 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције организовало је семинар „Класификација националних прописа у складу са прописима ЕУ и правна техника писања закона“, чији је циљ стицање и унапређење знања за израду прилога закона и подзаконских аката, у складу са специфичностима преношења права ЕУ, уз интерактивну размену искустава и анализу примера из праксе.

Ј. Јоксимовић и Хaргитаи: ЕБРД партнер у процесу европских интеграција и развоја Србије

12. септембар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са регионалним директором Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) задуженом за Западни Балкан Жужаном Харгитаи о развоју Србије кроз процес европских интеграција.

Радионица „Координација и писана комуникација у процесу приступања“

11. септембар 2018. | Београд

У организацији Министарства за европске интеграције одржана је радионица „Координација и писана комуникација у процесу приступања“, чији је циљ стицање и унапређење знања за израду докумената и правних прилога који се достављају институцијама Европске уније, односно упознавање са садржајем, формом и кључним елементима доброг правног прилога, уз интерактивну размену искустава и анализу примера из праксе.

Ј. Јоксимовић: Вучић показао државништво, бригу о људима и миру

09. септембар 2018. | Београд

Дводневним боравком на Космету председник Србије Александар Вучић послао је недвосмислену и значајну поруку, и то у једном компликованом тренутку када из Приштине стижу веома разговетно негативне и снажно претеће поруке, а из међународне јавности доста неразговетне поруке подршке настојањима да се дијалогом дође до неких нових, флексибилних решења, оценила је данас српски министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Европска комисија подржава обуку државних службеника из региона

29. август 2018. | Београд

Европска комисија и Британски савет настављају, трећу годину заредом, спровођење регионалног пројекта EU Scheme for Young Professionals in the Western Balkans III  чији је циљ изградња административних капацитета младих државних службеника на Западном Балкану, као и јачање регионалне сарадње.  

Подршка чланству Србије у Европској унији 55 процената

28. август 2018. | Београд

Уколико би сутра био одржан референдум са питањем „Да ли подржавате учлањење Србије у ЕУ?”, 55 одсто грађана Србије гласало би за, њих 21 одсто би гласало против, док по 12 одсто не би гласало уопште или не зна шта би одговорило на ово питање, резултат је најновијег истраживања јавног мњења „Европска оријентација грађана Србије“ које је спровело Министарство за европске интеграције. Истраживање у коме је учествовало 1.050 испитаника старијих од 18 година, рађено је према стандарду Евробарометра.

Ј. Јоксимовић: Европске интеграције поставиле стратегију одрживог развоја Србије

28. август 2018. | Београд

Србија има своју развојну стратегију одрживог развоја и стабилно стоји у свом реформском процесу још од 2012. године, рекла је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и додала да су европске интеграције Србије јасно поставиле развојну визију Србијe.

Јоксимовић је на панелу „Визионирање Србије у будућности: како се европски пут и Агенда 2030 умрежавају“, у оквиру конференције „Србија 2030: Чињенице и опције“ казала да оквир европских интеграција укључујe и свих 17 циљева одрживог развоја.

Ј. Јоксимовић: 55 одсто грађана подржава чланство Србије у Европској унији

27. август 2018. | Београд

Према најновијем истраживању које Министарство за европске интеграције спроводи на сваких шест месеци, 55 одсто грађана Србије подржава чланство Србије у ЕУ, што је за три процента више у односу на другу половину 2017. године, док је истовремено проценат грађана који се противе смањен и сада износи 21 одсто, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић и Вадефул: Србија доказани фактор стабилности региона

27. август 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са послаником и замеником председавајућег фракције ЦДУ/ЦСУ немачког Бундестага др Јоханом Вадефулом о европским интеграцијама Србије, активностима које се у том процесу спроводе, резултатима реформи, билатералним односима две државе и другим темама.

Успешни народи се договарају

25. август 2018. | Београд

Нисам неко ко даје помпезна обећања и најаве, нити падам у евродепресију нити у евроегзалтацију, jeр је процес европске интеграције сложен и често вођен кроз лавиринте појединачних интереса појединих држава, укупних односа и атмосфере у европској политици, али и светској политичкој клими, каже у разговору за „Политику” министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.
 

youtube_logo

 

 

Четвороминутна анимација која на популаран начин представља сложен процес преговора за чланство у ЕУ.

 

 

Погледајте занимљив видео о томе шта се у Србији финансира ИПА средствима: