Шешељу, победи а онда ред заведи

30. јун 2018. | Београд

Шешељу, победи а онда ред заведи

Преговори са ЕУ јесу напоран и захтеван посао, али реформа друштва неопходна је држави, поручила министарка задужена за ЕУ.

Србија је почетком недеље у Луксембургу отворила два нова поглавља у преговорима са ЕУ. Нашу државну делегацију је овом приликом предводила министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је одговарајући на питања без цензуре поручила српским евроскептицима да најпре победе на изборима, па онда говоре да европски пут није за Србију. Она процес прикључивања не сматра замајавањем народа, јер како каже, то је сувише напоран посао да би била мазохиста.

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада

Сматрате ли да европски пут Србије води и преко Новог Сада, који је омладинска престоница Европе 2019. и европска престонице културе 2021?

- Наравно Милоше, баш зато јер су млади и култура две најлепше тачке спајања и развоја европског идентитета који Србија поседује и који препознају и у ЕУ земљама. Нови Сад се показао као град са капацитетима, али и са жељом и ентузијазмом да развија европски културни код, који значи неговање сопственог идентитета, али и интензивну размену и усвајање другачијих модела.

Драгиша Бинић, фудбалска легенда

Да ли ће Србија пре у ЕУ или ће Црвена звезда и Партизан постати редовни учесници Лиге шампиона?

- Кад се у нашем спорту, а посебно клупском фудбалу неке ствари уреде, онда ће на здравијим основама и Црвена Звезда и Партизан да се развијају. ЕУ је лига шампиона за европске земље и верујем да ћемо у обе играти.

Верица Ракочевић, модна креаторка

Да ли радије носите познате иностране брендове?

- То је исто као да ме питате да ли радије слушам, гледам, читам домаће или стране ауторе. Слушам, читам, гледам и носим оно што ми се допада, а ту има и домаћих и страних аутора и робних марки. А свакако подржавам и радује ме успех наших стваралаца у било којој области, па и модној.

Драган Капичић, кошаркашка легенда

Колико вам је тешко да спроводите идеје и заступате ставове наше земље?

- Пуног срца заступам и промовишем ставове наших грађана и наше земље. Да ли је лако остварити све то у закомпликованим међународним околностима, које се преливају и на наше позиције и планове - није, и Ви то, с обзиром на питање, очигледно и сами препознајете.

Зорана Михајловић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Шта је данас за тебе патриотизам, пошто си рођена истог дана кад и народни херој Милан Тепић?

- Дубоко осећам и препознајем интересе, предности и мане друштва и народа коме припадам. Људе делим на часне и нечасне, и у том смислу патриотизам је за мене частан однос према заједници и народу ком припадамо. Херојске личне подвиге не потцењујем никада. Не разумем баш до краја повезивање са датумима рођења, пошто су милиони људи рођени истог дана.

Милош Шобајић, сликар

Зашто сте пристали да предводите министарство за евроинтеграције када је то према мом мишљењу само замајавање српског народа?

- Ја прву себе не бих замајавала, јер је, веровали или не, ово сувише напоран и захтеван посао да бих била потпуни мазохиста и да не мислим да радимо добру ствар за наше људе и нашу земљу. Европске интеграције су процес дубоких и суштинских реформи једног друштва, а нашем је то потребно. Боље би било да смо више радили у претходних 15 година, сви ми као друштво.

Ђорђе Милићевић, СПС

Рекли сте да ако убрзамо реформе 2025. година није нереална за приступање ЕУ. Које све активности Србија мора да предузме како би се убрзале реформе?

- За успешне реформе важне су политичка и регионална стабилност да бисмо могли да се успешно бавимо унутрашњим развојем. Требало би да усагласимо наш законодавни оквир у свим областима које преговарамо, у оквиру 35 поглавља, и наш је план да до краја 2021, тј. до 2022. године усвојимо све потребне законе и документе и отпочнемо са применом. За то је потребна чврста политичка воља, фокусираност на стратешки циљ, стрпљење, упорност и хладна глава. А најважнија је подршка и опредељеност грађана за реформе и промене у друштву, јер сви морамо да будемо део процеса позитивне промене.

Дејан Ристић, историчар

Хоће ли се у култури коначно применити европски стандарди?

- Култура јесте сегмент који дуго трпи и сигурна сам да ћемо уз наставак одговорне економске и фискалне политике доћи у ситуацију да повећамо издвајања. Циљ свих ригидних мера фискалне консолидације јесте било постизање макроекономске стабилности, јер само у тим условима можемо да имамо одрживо финансирање буџетских корисника. Важно је да и људи из области културе појачају знање и интересовање за аплицирање за све доступне, а велике фондове који постоје у ЕУ за ову област. Осим тога, грађанима Србије вратили смо две кровне културне институције -  Музеј савремене уметности и Народни музеј.

Војислав Шешељ, лидер СРС

Кад ћемо се коначно оканити ЕУ пошто то није пут којим треба да иде Србија?

- Пошто путници трасирају путеве, европски пут су трасирали грађани Србије. Када грађани другачије одлуче и када Ви и Ваша политичка платформа победите на изборима, промените путеве. Али, верујем да су аутодеструкција и површност прошлост Србије и наших грађана.

(извор: Српски телеграф, аутор: Горан Митровић)

Изложба „Примењена носталгија“ отворена у Бечу

20. новембар 2018. | Беч

У Бечу, главном граду Аустрије, јуче је свечано отворена петнаеста по реду изложба фотографија „Примењена носталгија Србија - Аустрија“, чији су аутори реномирани фотографи Магдалена Миљков и Кристофер Маврич.
Отварајући изложбу, помоћник министра за европске интеграције Тамара Делић нагласила је да је сарадња у области јавне дипломатије само део шире слике добрих односа Србије и Аустрије током шестомесечног председавања Европској унији и да ова земља предано води део председавања у вези са процесом преговора о чланству Србије у ЕУ.

Ј. Јоксимовић и Самуелсон: Данска подржава кредибилну политику проширења ЕУ

20. новембар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са министром иностраних послова Данске Андерсом Самуелсеном. Разговарали су о плановима Србије у наставку процеса приступања ЕУ, ефектима спровођења реформи, приликама у региону, билатералним односима и другим важним темама.

Ј. Јоксимовић: Политика штапа и шаргарепе није одржива

19. новембар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да очекује да, након што земље чланице ЕУ измере шта је постигнуто у поглављима 23 и 24, која се односе на владавину права и Поглавље 35, које се тиче дијалога Београда и Приштине, Србија до краја године отвори три поглавља у преговарачким процесима.

Ј. Јоксимовић: Одрживи развој и кохезиона политика – за напредак државе и друштва

19. новембар 2018. | Београд


Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је данас да су циљеви одрживог развоја Агенде УН 2030 конкретни, те да су европске интеграције начин на који се убрзава спровођење тих циљева, као и да је потребно трудити се да се достигне главни циљ, а то је приближити се идеалу укидања сиромаштва. 

Ј. Јоксимовић: Уложили смо све снаге да спречимо чланство

19. новембар 2018. | Београд

Сви чланови Владе уложили су максималне снаге да би спречили чланство Косова у Интерполу и објаснили вишестурке разлоге зашто би пријем Косова у ту међународну полицијску организацију представљао јако лошу поруку.

Ј. Јоксимовић: Приштина вишеструко подрива дијалог

19. новембар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да Приштина подрива дијалог не само тако што ни после пет година не показује намеру да поштује договоре из Бриселског споразума, већ и што једностраним потезима нарушава ионако лошу атмосферу и поверење.

Ј. Јоксимовић: Ништа ново од Хрватске

16. новембар 2018. | Београд


Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас, реагујући на то да су се на седници Радне групе за проширење (КОЕЛА) у Савету ЕУ, представници Хрватске поново „жалили” на Србију, да то није ништа посебно ново од нашег суседа, али да је више занима како ће се чланице поставити према кредибилној политици проширења и да ли ће подржати отварање неколико поглавља до краја године
„Ако је тако било, а изгледа да јесте, ништа посебно ново од нашег суседа, нека успут ураде интроспективну анализу, јер то што се повремено дешава у Хрватској је озбиљан изазов за вредности ЕУ, али то је питање за њих“ рекла је Јоксимовић Танјугу.
Мене више занима, истакла је, како ће се чланице поставити према кредибилној политици проширења, и да ли ће подржати отварање неколико поглавља до краја године, јер доста позитивних резултата у реформском процесу је Србија предузела и имамо резултате  веома уверљиве за отварање неколико поглавља.

Ј. Јоксимовић: Отварање нових поглавља биће потврда напретка Србије

16. новембар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Србија, поред области владавине права, интензивно радила и на припреми других преговарачких позиција које се тичу важних реформских области. Јоксимовић је, након састанка са амбасадорима земаља чланица ЕУ, навела да сматра да је важно да чланице констатују напредак тиме што ће дати сагласност за отварање нових поглавља.
„Уз укупну анализу онога што смо у поглављима 23 и 24 урадили, посебно у другој половини године, мислим да има довољно елемената и корака који ће бити довољни за државе чланице да подрже отварање нових поглавља до краја године”, казала је Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић и Ло Кашо: Италија препознаје напредак Србије у реформама

15. новембар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са амбасадором Италије Карлом Ло Кашом о билатералним односима две државе, европским интеграцијама Србије, рeформама које се у процесу приступања спроводе, ситуацији у региону и другим темама.

Ј. Јоксимовић: За пет до седам година креће нова етапа развоја

14. новембар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић уверена је да ће европски пут Србије за пет до седам година резултирати чланством у ЕУ, након чега ће кренути нова етапа развоја државе, што је циљ Владе Србије.

Ј. Јоксимовић: Отварамо врата и видике где се налази новац ЕУ

14. новембар 2018. | Београд

Циљ Владе Србије је да максимално апсорбује средства из фондова ЕУ јер њихово коришћење на директан начин доприноси квалитету живота грађана и развоју целе земље, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и додала да надлежни зато отварају врата и видике локалним самоуправама где је новац, и то бесповратан.

Шеста национална конференција о прекограничној сарадњи

13. новембар 2018. | Београд

Обавештавамо Вас да ће се Шеста национална конференција о прекограничној сарадњи, у организацији Министарства за европске интеграције Владе Републике Србије, одржати  у среду, 14. новембра  2018. године, у Београду.

Ј. Јоксимовић и Рауш: Подршка процесу европских интеграција Србије

13. новембар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са директором аустријске Политичке академије Бетином Рауш и групом експерата те установе и института „Алојз Мок“ о билатералним односима и сарадњи две државе у наставку приступања Србије ЕУ, резултатима реформи, ситуацији у региону и аустријском председавању Саветом ЕУ.

Представљeни резултати пројекта вредног 2,6 милиона евра којим ЕУ подржава процес европске интеграције Србије

09. новембар 2018. | Београд

Конференција поводом завршетка пројекта „Правна подршка преговорима (ПЛАK II)“, одржана је данас у Дому Народне скупштине Републике Србије, у организацији Министарства за европске интеграције Републике Србије и пројекта ПЛАК II.

Ј. Јоксимовић: Србија опредељена за одрживи мир, али и други морају исто

09. новембар 2018. | Беч

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић учествовала је данас на форуму „Европска унија - главни актер безбедности и одбране” у Бечу, где је присутне информисала о тренутном стању дијалога Београда и Приштине и указала да је Београд за наставак  разговора, али да сви противправни потези Приштине подривају концепт регионалне сарадње.
„Информисала сам их о тренутном стању дијалога Београда и Приштине. Након самита ЕПП у Хелсинкију, председник Александар Вучић је отишао у Брисел и видели смо на шта је указао. Ја сам поновила те ставове - да Београд јесте за наставак политичког дијалога,  али да сви противправни потези подривају цео концепт регионалне сарадње”, рекла је Јоксимовић, која је говорила на панелу „Улога Југоисточне Европе у стабилности ЕУ”.

Ускоро трећи позив за достављање предлога пројеката у оквиру Интеррег Дунавског транснационалног програма 2014 – 2020

07. новембар 2018. | Београд

Дунавски транснационални програм пружа финансијску подршку пројектима који доприносе развоју иновативног, боље повезаног и одрживог Дунавског региона. Укупан буџет трећег позива износиће 60 милиона евра (3.3 милиона ће бити обезбеђено из ИПА), a тачан датум објаве позива биће објављен ускоро.

Ј. Јоксимовић: Важан подстицај да грађани региона не остану на зачељу ЕУ

06. новембар 2018. | Београд

Социјална и развојна димензија ЕУ интеграција један је од најважнијих мотива због којих је Србија као друштво и држава кренула у процес ЕУ, рекла је вечерас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и прецизирала да је Поглавље 2, које се бави слободом кретања радника, технички спремно за отварање.

„Као влада морамо да разумемо да се степен социјалних права и услуга не мери само обимом пружене социјалне услуге или њиховог унапређења, већ како појединац мери своју друштвену моћ, на који начин осећа да ли је помогнут, подстакнут и заштићен када му треба и када из неког разлога није у могућности да напредује“, рекла је Јоксимовић на министарској конференцији „Иницијатива за социјалну димензију ЕУ интеграција“.

Ј. Јоксимовић и Хубер: Швајцарска поуздан и значајан развојни партнер Србије

05. новембар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са замеником директора швајцарске Агенције за развој и сарадњу СДЦ и шефом за сарадњу са Источном Европом Рут Хубер. Разговарале су о досадашњој и плановима за будућу сарадњу који би - оснаживањем ефикаснијег функционисања институција и кроз подршку реформама које спроводимо, требало да допринесу процесу евроинтеграција.

J. Joксимовић: Улагање у саобраћајну инфраструктуру важно за развојни раст

01. новембар 2018. | Београд

Србији је потребан развојни раст и зато је инвестирање у речну, ваздушну, железничку и путну инфраструктуру важно за наш одрживи раст и развојни раст, поручила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. 
На представљању ИПА пројекта „Интеграција система за праћење пловидбе на Дунаву“, Јоксимовић је нагласила да су такви догађаји најбољи начин да покажемо какве користи има Србија од европског пута. 

Одржанa имплементационa радионицa за пројекте уговорене у оквиру Другог позива ИНТЕРРЕГ 5-Б Дунав транснационалног програма

01. новембар 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције, Сектор за програме прекограничне и транснационалне сарадње и сарадњу са органима и организацијама на локалном и регионалном нивоу ради ефикаснијег коришћења фондова, организовало је 29. октобра 2018. године у Београду имплементациону радионицу за пројекте уговорене у оквиру Другог позива за достављање предлога пројеката у оквиру Дунав транснационалног Програма.

youtube_logo

 

 

Четвороминутна анимација која на популаран начин представља сложен процес преговора за чланство у ЕУ.

 

 

Погледајте занимљив видео о томе шта се у Србији финансира ИПА средствима: