Шешељу, победи а онда ред заведи

30. јун 2018. | Београд

Шешељу, победи а онда ред заведи

Преговори са ЕУ јесу напоран и захтеван посао, али реформа друштва неопходна је држави, поручила министарка задужена за ЕУ.

Србија је почетком недеље у Луксембургу отворила два нова поглавља у преговорима са ЕУ. Нашу државну делегацију је овом приликом предводила министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је одговарајући на питања без цензуре поручила српским евроскептицима да најпре победе на изборима, па онда говоре да европски пут није за Србију. Она процес прикључивања не сматра замајавањем народа, јер како каже, то је сувише напоран посао да би била мазохиста.

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада

Сматрате ли да европски пут Србије води и преко Новог Сада, који је омладинска престоница Европе 2019. и европска престонице културе 2021?

- Наравно Милоше, баш зато јер су млади и култура две најлепше тачке спајања и развоја европског идентитета који Србија поседује и који препознају и у ЕУ земљама. Нови Сад се показао као град са капацитетима, али и са жељом и ентузијазмом да развија европски културни код, који значи неговање сопственог идентитета, али и интензивну размену и усвајање другачијих модела.

Драгиша Бинић, фудбалска легенда

Да ли ће Србија пре у ЕУ или ће Црвена звезда и Партизан постати редовни учесници Лиге шампиона?

- Кад се у нашем спорту, а посебно клупском фудбалу неке ствари уреде, онда ће на здравијим основама и Црвена Звезда и Партизан да се развијају. ЕУ је лига шампиона за европске земље и верујем да ћемо у обе играти.

Верица Ракочевић, модна креаторка

Да ли радије носите познате иностране брендове?

- То је исто као да ме питате да ли радије слушам, гледам, читам домаће или стране ауторе. Слушам, читам, гледам и носим оно што ми се допада, а ту има и домаћих и страних аутора и робних марки. А свакако подржавам и радује ме успех наших стваралаца у било којој области, па и модној.

Драган Капичић, кошаркашка легенда

Колико вам је тешко да спроводите идеје и заступате ставове наше земље?

- Пуног срца заступам и промовишем ставове наших грађана и наше земље. Да ли је лако остварити све то у закомпликованим међународним околностима, које се преливају и на наше позиције и планове - није, и Ви то, с обзиром на питање, очигледно и сами препознајете.

Зорана Михајловић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Шта је данас за тебе патриотизам, пошто си рођена истог дана кад и народни херој Милан Тепић?

- Дубоко осећам и препознајем интересе, предности и мане друштва и народа коме припадам. Људе делим на часне и нечасне, и у том смислу патриотизам је за мене частан однос према заједници и народу ком припадамо. Херојске личне подвиге не потцењујем никада. Не разумем баш до краја повезивање са датумима рођења, пошто су милиони људи рођени истог дана.

Милош Шобајић, сликар

Зашто сте пристали да предводите министарство за евроинтеграције када је то према мом мишљењу само замајавање српског народа?

- Ја прву себе не бих замајавала, јер је, веровали или не, ово сувише напоран и захтеван посао да бих била потпуни мазохиста и да не мислим да радимо добру ствар за наше људе и нашу земљу. Европске интеграције су процес дубоких и суштинских реформи једног друштва, а нашем је то потребно. Боље би било да смо више радили у претходних 15 година, сви ми као друштво.

Ђорђе Милићевић, СПС

Рекли сте да ако убрзамо реформе 2025. година није нереална за приступање ЕУ. Које све активности Србија мора да предузме како би се убрзале реформе?

- За успешне реформе важне су политичка и регионална стабилност да бисмо могли да се успешно бавимо унутрашњим развојем. Требало би да усагласимо наш законодавни оквир у свим областима које преговарамо, у оквиру 35 поглавља, и наш је план да до краја 2021, тј. до 2022. године усвојимо све потребне законе и документе и отпочнемо са применом. За то је потребна чврста политичка воља, фокусираност на стратешки циљ, стрпљење, упорност и хладна глава. А најважнија је подршка и опредељеност грађана за реформе и промене у друштву, јер сви морамо да будемо део процеса позитивне промене.

Дејан Ристић, историчар

Хоће ли се у култури коначно применити европски стандарди?

- Култура јесте сегмент који дуго трпи и сигурна сам да ћемо уз наставак одговорне економске и фискалне политике доћи у ситуацију да повећамо издвајања. Циљ свих ригидних мера фискалне консолидације јесте било постизање макроекономске стабилности, јер само у тим условима можемо да имамо одрживо финансирање буџетских корисника. Важно је да и људи из области културе појачају знање и интересовање за аплицирање за све доступне, а велике фондове који постоје у ЕУ за ову област. Осим тога, грађанима Србије вратили смо две кровне културне институције -  Музеј савремене уметности и Народни музеј.

Војислав Шешељ, лидер СРС

Кад ћемо се коначно оканити ЕУ пошто то није пут којим треба да иде Србија?

- Пошто путници трасирају путеве, европски пут су трасирали грађани Србије. Када грађани другачије одлуче и када Ви и Ваша политичка платформа победите на изборима, промените путеве. Али, верујем да су аутодеструкција и површност прошлост Србије и наших грађана.

(извор: Српски телеграф, аутор: Горан Митровић)

ТАЕКС Експертска мисија: Контрола опасности од великих несрећа које укључују опасне материје, 16-20. јул, у Београду. Корисник: Министарство заштите животне средине

16. јул 2018. | Београд

ТАЕКС Експертска мисија: Контрола опасности од великих несрећа које укључују опасне материје, 16-20. јул, у Београду. Корисник: Министарство заштите животне средине

Други позив за пријаву предлога пројеката у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска – Србија 2014-2020 у бројевима

13. јул 2018. | Београд

Задовољство нам је да вас обавестимо да је Други позив за пријаву предлога пројеката у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014-2020 званично затворен у петак, 6. јула 2018. године у 15.00 часова.

Ј. Јоксимовић: Имамо пуну подршку Кипра на путу ка ЕУ

12. јул 2018. | Никозија

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са министром иностраних послова Кипра Никосом Христодулидесом и истакла да је Кипар пријатељска земља која показује изванредно разумевање за европски пут Србије.

Јоксимовић је навела да Србија и Кипар не само да немају отворених питања, већ су и две земље које се међусобно подржавају у најзначајнијим питањима, попут територијалног интегритета и суверенитета.

Стрпљење и реформски курс воде нас у ЕУ

11. јул 2018. | Београд

Србија је увелико на свом европском путу а када ће стићи до циља, односно чланства у Европској унији, зависи и од Брисела и од Београда. Европски званичници неформално помињу 2025. као оквирну годину придруживања, што је, каже наша саговорница, индикатор да се на Србију озбиљно рачуна. Иако се некима  ова година чини далеко а процес придруживања спор и условљен, наставља се са реформама које обезбеђују чланство и што је можда најважније - квалитетније друштво у целини.

Листа вредновања и рангирања предлога пројеката поднетих на конкурс Mинистарства за финансирање и суфинансирање пројеката организација цивилног друштва од јавног интереса у области информисања о Eвропској унији и европској интеграцији Србије

10. јул 2018. | Београд

Конкурсна комисија Министарства за европске интеграције за финансирање и суфинансирање пројеката организација цивилног друштва од јавног интереса у области информисања о Европској унији и европској интеграцији Србије, у саставу: Ивана Ђурић, начелник Одељења за комуникације, Сектор за комуникације, обуку и припрему српске верзије правних тековина Европске уније, Наташа Савић Јањић, руководилац Групе за комуникационе послове у процесу приступања Србије ЕУ и Милица Марковић Томић, руководилaц Групе за комуникацију о ЕУ фондовима, утврдила је Листу вредновања и рангирања пријављених пројеката.

Ј. Јоксимовић и Кукан: Европски парламент препознаје конструктивну и активну улогу Србије

09. јул 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са председником Одбора Европског парламента за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије Едуардом Куканом о наставку европских интеграција Србије, динамици спровођења реформи, ситуацији у региону, мигрантској кризи и другим важним темама.

Европска унија није банкомат, то је најбоље место за живот и рад

08. јул 2018. | Београд

Улазак Србије у Европску унију 2025. године је реалан циљ, а реформе које на том путу спроводимо треба да доведу до тога да грађани живе боље и да буду задовољнији својом државом, институцијама и квалитетом живота, истиче у интервјуу за Курир министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. ЕУ је, каже она, још увек најбоље место за живот и рад. Додаје и да Србији из Уније годишње стиже 200 милиона евра бесповратне помоћи.

Прекогранична сарадња и ЕУ фондови у функцији локалног развоја

05. јул 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић обишла је данас радове на реконструкцији Геронтолошког центра у Суботици, који се финансирају средствима из европских фондова Интеррег ИПА Програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014-2020.
Министар Јоксимовић је нагласила да је укупна вредност овог пројекта за четири пограничне општине, Суботице и Апатина у Србији и Осијека и Ђакова у Хрватској, 560.000 евра, а од тог износа највише је повукао овај пројекат у Суботици - 267.000 евра гранта. Иначе укупан износ Програма прекограничне сарадње Србије и Хрватске од 2014. до 2020. је 34 милиона евра, и у току су нови позиви.

Обавештење о продуженом року за достављање пријава у оквиру Конкурса за ангажовање оцењивача предлога пројеката

04. јул 2018. | Београд

Услед малог броја пристиглих пријава у оквиру Конкурса за ангажовање оцењивача предлога пројеката објављеног на сајту Министарства за европске интеграције 1. јуна 2018. године, продужавамо рок за достављање пријава за које је конкурс био отворен у периоду од 1.  јуна до 6. јула до 12:00 часова.
 

ТАЕКС Експертска мисија: Нови прописи ЕУ о поједностављеном праћењу и идентификовању вина, 2-4. јул, у Београду. Корисник: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

02. јул 2018. |

ТАЕКС Експертска мисија: Нови прописи ЕУ о поједностављеном праћењу и идентификовању вина, 2-4. јул, у Београду. Корисник: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

ТАЕКС Експертска мисија: Финансијско управљање ИПАРД у области руралног развоја, 2-6. јул, у Београду. Корисник: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

02. јул 2018. | Београд

ТАЕКС Експертска мисија: Финансијско управљање ИПАРД у области руралног развоја, 2-6. јул, у Београду. Корисник: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Србија жели да буде део јаке и утицајне ЕУ

01. јул 2018. | Београд

Отварање нових поглавља увек показује да постоји континуиран напредак у преговорима са Европском унијом. Имајући у виду свеукупну атмосферу унутар ЕУ, која је врло напета, а у неким сегментима и поларизована, као и скептицизам појединих држава чланица према проширењу, за нас је отварање поглавља позитивна порука, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић у разговору за „Политику“, пошто су у понедељак у Луксембургу, на Осмој међувладиној конференцији, отворена још два поглавља, 33 - финансијске и буџетске одредбе и 13 - рибарство. Србија је, ипак, у марту доставила пет спремљених преговарачких позиција, а министар указује да је „важно да будемо стрпљиви и доследни и наставимо и интензивирамо реформске процесе”.

Шешељу, победи а онда ред заведи

30. јун 2018. | Београд

Србија је почетком недеље у Луксембургу отворила два нова поглавља у преговорима са ЕУ. Нашу државну делегацију је овом приликом предводила министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је одговарајући на питања без цензуре поручила српским евроскептицима да најпре победе на изборима, па онда говоре да европски пут није за Србију. Она процес прикључивања не сматра замајавањем народа, јер како каже, то је сувише напоран посао да би била мазохиста.

Ј. Јоксимовић: Пољопривреди до 2020, 175 милиона евра бесповратно из ЕУ

29. јун 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, у присуству министра пољопривреде Бранислава Недимовића, потписали су данас ИПАРД 2 - финансијски споразум којим је из ЕУ Србији обезбеђено 175 милиона евра, бесповратно, за унапређење српске пољопривреде.

Отворена изложба „Примењена носталгија“ у Нишу

29. јун 2018. | Ниш

Данас је у Официрском дому у Нишу свечано отворена изложба фотографија „Примењена носталгија“. Изложбу су отворили в.д. помоћника министра за европске интеграције Тамара Делић, амбасадор Републике Бугарске у Републици Србији Радко Влајков и ауторка изложбе Драгана Удовичић. Изложба је реализована у сарадњи са организацијом цивилног друштва Млади амбасадори.

Отворен семинар „Права интелектуалне својине: Закон о жиговима и дизајну“

27. јун 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције организовало је данас семинар „Права интелектуалне својине: Закон о жиговима и дизајну“.
Основни циљ семинара је да учесници усвоје ново знање о томе како се утврђује надлежност у области права интелектуалне својине, односно права на заштиту жигова и дизајна из искуства друге државе чланице и који су примери добре праксе. На обуци су учествовали представници Министарства за европске интеграције, Завода за интелектуалну својину, Министарства правде и тужилаштава.

Ј. Јоксимовић: Подршка Луксембурга за напредак Србије

25. јун 2018. | Луксембург

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас у Луксембургу са шефом дипломатије ове земље Жаном Аселборном који је том приликом дао подршку Србији за убрзање процеса приступања ЕУ и навео да је Србија кључ стабилности у региону, пренела је Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић: Поглавља 33 и 13 конкретна и важна поглавља за Србију

25. јун 2018. | Луксембург

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић најавила је да ће Србија данас у Луксембургу отворити поглавље 33 које се тиче финансијских и буџетских одредби и поглавље 13 које се односи на рибарство.

Ј. Јоксимовић: Синергијом Београда и Брисела до чланства у ЕУ

25. јун 2018. | Луксембург

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је вечерас, након осме Међувладине конференције о приступном процесу Србије, на којој су отворена два нова поглавља, да је несумњиво да је Србија посвећена бољој будућности наших грађана и чланству у ЕУ.

youtube_logo

 

 

Четвороминутна анимација која на популаран начин представља сложен процес преговора за чланство у ЕУ.

 

 

Погледајте занимљив видео о томе шта се у Србији финансира ИПА средствима: