Ј. Јоксимовић: Поглавља 33 и 13 конкретна и важна поглавља за Србију

25. јун 2018. | Луксембург

Ј. Јоксимовић: Поглавља 33 и 13 конкретна и важна поглавља за Србију

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић најавила је да ће Србија данас у Луксембургу отворити поглавље 33 које се тиче финансијских и буџетских одредби и поглавље 13 које се односи на рибарство.

„Сматрам да су мали кораци, али вредни и стални кораци прави рецепт за једну нову позицију и нас и саме ЕУ у погледу проширења. У том смислу ја нисам незадовољна”, каже Јоксимовић.

Министар Јоксимовић наглашава да постоји континуирани напредак Србије у процесу приступних преговора, а да су поглавља 33 и 13 „конкретна и важна поглавља”.

„Буџетске и финансијске одредбе су начин на који се ми у овој фази припремамо да чланством у ЕУ учествујемо и у заједничком европском буџету. Наш допринос заједничком европском буџету ће бити, у односу на наш БДП, нешто мањи, али ће зато повлачења из заједничког европског буџета бити нешто већа. То је нарочито у првим годинама чланства важно за укупни развој земље” објашњава Јоксимовић.

Она додаје да ће кроз поглавље 33 Србија припремати административне капацитете у циљу пројектовања учешћа у заједничком европском буџету и повлачења што више доступних фондова. Кроз рад на поглављу 13, Србија ће кад уђе у ЕУ бити спремна  да повлачи новац и из  ЕУ фондова намењених обнављању рибљег фонда.

„Све више људи у Србији се бави производњом рибе и зато је врло важно да усвојимо стандарде који се односе на ову области и тиме отворимо могућност за људе који се на прави начин баве рибарством и рибњацима да постану конкурентнији за извоз на европско тржиште и тржиште региона”, каже Јоксимовић.

Министар Јоксимовић наглашава да је отварање два нова поглавља добра вест за Србију, поготово у ситуацији када се ствари компликују око напретка других земља региона у процесу проширења, док се истовремено и ситуација заоштрава у ЕУ када је реч о политици према миграцијама и проширењу.

„Ми ћемо се потрудити да идемо брже да бисмо отварали по 7- 8 поглавља годишње. Онда бисмо стигли да отворимо сва поглавља до 2021- 2022. године, да уђемо у процес финалних реформи и затварања поглавља и да, ако се убрзамо, стигнемо и ту 2025. годину”, закључила је Јоксимовић.

(извор: Танјуг)