ЕУ очекује пуну сарадњу са трибуналом

16. фебруар 2006. |

БЕОГРАД, 16. фебруар 2006. (ФоНет) - Председник Европске комисије Жозе Мануел Баросо изјавио је да се нада да ће Србија и Црна Гора остварити пуну сарадњу са Хашким трибуналом до краја фебруара када би комесар за проширење Оли Рен требало да поднесе извештај Савету министара ЕУ.

`Мислимо позитивно да ће Оли Рен крајем фебруара моћи да поднесе извештај да је СЦГ остварила пуну сарадњу са Хашким трибуналом`, одговорио је Баросо на питање да ли би преговори СЦГ и ЕУ могли бити суспендовани због несарадње са Хагом.

У супротном, како је рекао Баросо на конференцији за новинаре, то ће бити озбиљан проблем, јер ЕУ захтева сарадњу са Хасским трибуналом и веома објективно ће проценити извештај о том питању.

Баросо је истакао да је јако задовољан почетком преговора СЦГ и ЕУ, које је оценио као јако професионалне и додао да се нада да остварен напредак неће бити успорен политичким проблемима, као што је сарадња са Хашким трибуналом.

Нисам дошао у Београд да причам само о Хашком трибуналу, много важнија је будућност Србије, чија је преспектива у Европи и ако за то постоје неке препреке треба их уклонити, оценио је председник Европске комисије.

Баросо је рекао да је импресиониран спремношћу коју су сви његови саговорници у Београду показали у напорима да се приближе ЕУ и додао да је охрабрен реакцијама на говор који је одржао парламенту СЦГ.

Говорећи о иницијативи да земље западног Балкана створе економску унију, он је истакао да земље региона уколико желе да буду део ЕУ морају да покажуда су спремне да такву сарадњу остваре и у самом региону.

Напомињући да је у СЦГ дошао у веома осетљивом тренутку када се одлучује о референдуму у Црној Гори и почињу преговори о коначном статусу Косова, Баросо је поновио да ЕУ не жели да прејудицира статус Косова.

Подржавамо преговоре, нашциљ је демократско имултиетничко Косово и очекујемо од свих да се укључе у тај процес, рекао је он.

Европски комесар за проширење Оли Рен истакао је да сама чињеница да је председник Европске комисије дошао у посету земљама западног Балкана показује колико озбиљно ЕУ мисли када говори о европског преспективи тог подручја.