Ј. Јоксимовић: Владавина права у срцу придруживања и реформи

12. јун 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Владавина права у срцу придруживања и реформи

Министар за европске интегарције Јадранка Јоксимовић изјавила је на конференцији на којој су анализирани резултати постигнути у протекле две године, у оквиру програма "Horizontal Facility” за Западни Балкан и Турску, да и када се на крају процеса евроинтеграција затворе поглавља 23 и 24, реформе у области владавине права не престају.

„То је оно на шта смо се обавезали грађанима - да ће правда бити доступнија, да ће држава бити праведнија, да ће се транспарентније трошити новац из буџета, да ћемо се борити против корупције и организованог криминала и да ћемо бити држава која гарантује сва права, чији је најбољи промотер Савет Европе као један од најстаријих и најважнијих европских организација”, рекла је Јоксимовић.

Указала je да Србија, као кандидат за чланство у ЕУ,  веома заинтересовано прати шта се дешава и самој ЕУ и на који начин ЕУ брани тековине владавине права, јер оно што је суштина владавине права су исти стандарди и једнаки критеријуми. 

Она је навела да је ова конференција важан догађај којим је обележена заједничка сарадња делегације Европcке комисије,  Савета Европе у Београду и Владе Србије, те да овај програм подразумева подршку реформама у области владавине права, као и оно што је суштина реформских процеса и што је у суштини европских интеграција.

„То је напредак у области владавине права, што значи и борба против корупције и борба против организованог криминала и економског криминала, заштита људских и мањинских права, реформа правосуђа као важан предуслов укупног правичнијег и праведнијег друштва. Ми смо као земља кандидат у процесу придруживања били прва земља на којој је примењен нови модел преговора, а то је да се међу првима отварају поглавља 23 и 24, која дефинишу реформе управо у овим областима која сам навела и да се та поглавља последња затварају”, навела је.

Јоксимовић је подсетила да је Србија отворила та два поглавља отворила у јулу 2015. године и навела да се сада кроз акционе планове мери који су кораци од предвиђених предузети у тим областима.

Како је навела, у односу на последњи Извештај о напретку Србије, државе чланице су оцениле да је било довољно напретка, као и да може да се иде у отварање нових преговарачких поглавља за која је Србија спремна.

Казала је да очекује да ће на Међувладиној конференцији 25. јуна у Луксембургу Србија отворити још два поглавља, 33 - буџетске и финансијске одредбе и 13 које се тиче рибарства.

Према њеним речима, када се говори о напретку, оно где Србија има замерку јесте да се очекује напредак у слободи медија.

„Мислим да је важно што смо покренули, на иницијативу председника Александра Вучића, процес припреме нацрта медијске стратегије, с обзиром да нека од удружења нису била до краја задовољна. Политичка воља постоји, различити интереси су укрштени, што је легитимно, али инклузиван приступ и учешће свих на крају ће донети добар резултат и у овој области”, казала је Јоксимовић.

Истакла је да је веома важно што је Србија на инклузиван начин припремила сет уставних амандмана на измене начина избора носилаца правосудних функција, која је послала Венецијанској комисији. 

„Око 20. јуна би требало да добијемо одговор да ли су ти амандмани у складу са најбољим праксама и стандардима, не само у ЕУ, већ и шире и након тога крећемо у даљу дебату и верујем да ћемо овог пута спровести правосудне реформе које ће бити одрживе за разлику од ранијих времена”, казала је Јоксимовић.

Шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици казао је да је у процесу приступања ЕУ област владавине права веома важна за Србију, те да ЕУ подржава Србију у спровођењу реформи у овој важној области.

Казао је да се на данашњој конференцији разговарало о програму који ЕУ финансира са 20 милиона евра, а који се бави специфичностима у области владавине права, као што су фер суђења, промоција и заштита људских права, борба против корупције и дискриминације.

„Верујемо да је владавина права нешто што је важно за европске интеграције Србије, али и да ће бенефиције добити и грађани Србије, јер ће бити боље заштићени, имати бољи приступ правди, мање дискриминације и више борбе против корупције”, казао је Фабрици.

Програм "Horizontal Facility“ траје три године, од 2016. до 2019. године, а у фокусу пројекта су спровођење правде, сузбијање корупције, привредног и организованог криминала, спречавање дискриминације и заштита права осетљивих група.

Кроз овај програм ЕУ и Савет Европе помажу корисницима у Југоисточној Европи и Турској у усклађивању са стандардима Савета Европе и правним тековинама ЕУ у оквиру процеса проширења.

(извор: Танјуг)

 

 

 

 

 

 

Конференција Horizontal facility

Конференција Horizontal facility

Конференција Horizontal facility

Конференција Horizontal facility

Конференција Horizontal facility

Конференција Horizontal facility

 

Конференција Horizontal facility

Конференција Horizontal facility