Ј. Јоксимовић: На Србију се рачуна и зато је позивају да иде брже

07. јун 2018. | Брисел

Ј. Јоксимовић: На Србију се рачуна и зато је позивају да иде брже

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић упознала је амбасадоре земаља чланица ЕУ у Бриселу са реформама, политичким околностима и ситуацијом у Србији.
„Посвећеност Србије је несумњива. Похваљене су спроведене реформе. Очекује се да идемо даље и брже. На Србију се рачуна и зато нас и позивају да будемо бржи“, изјавила је Јоксимовић.

Јадранка Јоксимовић је амбасадорима земаља чланица ЕУ током радног доручка у Бриселу представила оно што Србија ради у области поглавља 23 и 24 која се односе на владавину права, медијске слободе, и борбу против организованог криминала и корупције.
„Амбасадоре земаља ЕУ сам известила о томе да смо Венецијанској комисији послали амандмане о промени Устава, првенствено у области реформе правосуђа. Очекујемо да нам Венецијанска комисија до краја јуна одговори да ли је то у складу са најбољим праксама и стандардима који постоје у ЕУ. После тога настављамо нови круг јавних дебата јер желимо потпуно инклузиван и транспарентан процес“, каже Јоксимовић.

Она се осврнула на, како каже, покушај реформе правосуђа из 2009-2010 године која је неуспешно и нетранспарентно завршена и нагласила да Србија не може да дозволи такву врсту неуспеха у области која је кључна првенствено за грађане Србије.
„Зато смо пажљиви и радимо на квалитету тог процеса. То је за нас важно и неупоредив је процес данас у односу на онај од пре седам-осам година. Ово је транспарентан процес и инклузиван где свако говори шта ваља, не ваља или треба унапредити“, каже Јоксимовић.

Министар за европске интеграције је сталне представнике чланица ЕУ у Бриселу упознала и са чињеницом да је на иницијативу председника Александра Вучића покренута нова рунда израде медијске стратегије.
„Обзиром да је постојала нека врста незадовољства одређених удружења, да бисмо дали легитимитет том процесу покренута је поново процедура дебате свих заинтересованих за процес припреме медијске стратегије уз активну помоћ мисије ОЕБС у Србији“, нагласила је Јоксимовић.

Она је навела и да је усвојена тужилачка стратегија за ратне злочине као и да је Србија предузела читав низ активности и закона који се тичу миграција, азила и странаца.

Министар Јоксимовић је подсетила да је Србија већ 2015. била похваљена од ЕУ за своје залагање у решавању мигрантске кризе.
„Од нас се више очекује јер Србију препознају као можда и најозбиљнијег кандидата. У том смислу ово је био користан састанак. До крај јуна очекујемо и два нова поглавља плус пакете претприступне и помоћи за развој пољопривреде“, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг

 

 

 

 

Ј. Јоксимовић са амбасадорима држава чланица ЕУ

Ј. Јоксимовић са амбасадорима држава чланица ЕУ

Ј. Јоксимовић са амбасадорима држава чланица ЕУ

Ј. Јоксимовић са амбасадорима држава чланица ЕУ