Ј. Јоксимовић: Амбасадори ЕУ нису помињали промену формата дијалога

07. јун 2018. | Брисел

Ј. Јоксимовић: Амбасадори ЕУ нису помињали промену формата дијалога

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је, после састанка са амбасадорима земаља чланица ЕУ у Бриселу, изјавила да нико од присутних није помињао директно укључивање или промену формата дијалога.
„Није било интервенција у смислу директног укључивања или промене формата. Сам процес јесте компликован и носи пуно потешкоћа и неизвесности, али постоји разумевање и перцепција да је Београд тај који је своје обавезе онако како је потписао и испунио, а да други нису“, изјавила је Јоксимовић.

Јадранка Јоксимовића каже да је амбасадоре земаља чланица ЕУ интересовало када ће бити постигнут правно обавезујући споразум и да је она изнела аргументе Србије о улози Бриселског споразума, начина на који је постигнут, у којој мери је имплементиран и која је страна шта урадила.
„Ја сам изнела аргумент са којим су се сви сложили, а то је да је и Бриселски споразум правно обавезујући споразум који су потписали не само Београд и Приштина већ да он има и гаранције ЕУ. Замолила сам их да прочитају Бриселски споразум који има страну и по и виде да је Србија заиста испунила све обавезе из овог споразума и да сада чекамо да видимо конкретан и опипљив резултат везан за успостављање Заједнице српских општина да би цео процес могао да се настави јер га ми нисмо ни опструирали“, каже Јоксимовић.

Министар Јоксимовић каже да међу земљама чланицама постоји разумевање да је Београд радио на имплементацији Бриселског споразума. Она је нагласила да Србија сада очекује да види резултате рада на изради статута ЗСО за шта рок истиче за три месеца.

Извор: Танјуг

 

 

 

Ј. Јоксимовић у Бриселу

Ј. Јоксимовић у Бриселу

Ј. Јоксимовић у Бриселу

Ј. Јоксимовић у Бриселу

Ј. Јоксимовић у Бриселу

Ј. Јоксимовић у Бриселу