Ј. Јоксимовић: До краја јуна добре вести из Брисела

06. јун 2018. | Брисел

Ј. Јоксимовић: До краја јуна добре вести из Брисела

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да Србија до краја јуна може да отвори два нова поглавља у приступним преговорима са Европском унијом.

Она је, после састанка са комесаром Јоханесом Ханом, у Бриселу, најавила и потписивање дела претприступних фондова у висини од 42 милиона евра као и фонда за пољопривреднике од 175 милиона евра бесповратне помоћи.
„Оно што је позитивно јесте да до краја јуна очекујем да имамо два нова поглавља отворена. Претпостављам да ће то бити Поглавље 33 - финансијске и буџетске одредбе и Поглавље 13 које се тиче рибарства“, најавила је Јоксимовић.

Она је нагласила да Србија има још спремних поглавља за отварање и да ће наставити да ради на припреми нових преговарачких позиција.
„Мислим да показује да се позитиван тренд наставља. Да нема напретка не бисмо отворили нити једно поглавље. Иако бисмо ми волели више или мислим да је можда и требало више, такав је процес у ЕУ где се дешавају различите врсте политичких турбуленција и неочекиваних дешавања“, каже Јоксимовић.

Министар за европске интеграције је после састанка са комесаром Јоханесом Ханом најавила и потписивање нових фондова у области претприступне помоћи (ИПА) и споразума у оквиру европског фонда за развој пољопривреде (ИПАРД).
„Оно што је врло важно јесте то да сам са комесаром Ханом договорила потписивање, по први пут, финансијског споразума ИПАРД који се односи на фондове за пољопривреднике. Ради се о 175 милиона евра бесповратне помоћи до 2020. године“, каже Јоксимовић.

Она је најавила да би до краја јуна Србија требало да потпише и део финансијске помоћи из претприступних фондова за 2017. годину у висини од 42 милиона евра од укупно 138 милиона евра.
„Били смо добри у програмирању и налазили најбоље пројекте који могу да буду подржани од стране Европске комисије. Преговарам са Комисијом око тога који су пројекти најзрелији и у којим областима треба да користимо средства. Били смо добри у томе и због тога ћемо идуће године бити и награђени са нешто више новца“, каже министар Јоксимовић.

Она је најавила да ће се у Бриселу у четвртак састати са амбасадорима свих земаља чланица како би им представила напредак и очекивања Србије на путу евроинтеграција, али и чула која су то очекивања ЕУ.
„Сви треба да будемо позитивни и да гледамо у позитивну будућност. ЕУ је на крају ипак понудила свакоме нешто и свака држава је нашла своју корист у ЕУ, а пре свега један пројекат мира, стабилности, а онда иде и економски просперитет. Зато је важно све оно што председник Вучић и ова влада годинама промовише“, поручила је Јоксимовић.
 

Извор: Танјуг

 

 

 

 

Министар за европске интеграције Ј. Јоксимовић

Министар за европске интеграције Ј. Јоксимовић

Министар за европске интеграције Ј. Јоксимовић

Министар за европске интеграције Ј. Јоксимовић