Ј. Јоксимовић и Мекалистер: Примећени резултати Србије, подршка ЕП неће изостати

24. мај 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић и Мекалистер: Примећени резултати Србије, подршка ЕП неће изостати

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са председавајућим Комитета за спољне послове (АФЕТ) и известиоцем Европског парламента (ЕП) за Србију Дејвидом Мекалистером о односима Србије и ЕУ, активностима које се тичу европских интеграција, приликама у региону и другим значајним питањима.

Јадранка Јоксимовић захвалила је Мекалистеру на сарадњи и подршци коју он лично, а и Европски парламент, пружају Србији у процесу приступања. Посебно је то важно због чињенице да је ЕП препознао важност проширења ЕУ на Западни Балкан, што ће позитивно утицати на стабилност и просперитет и региона и Европе у целини.

Јадранка Јоксимовић обавестила је Мекалистера да је Србија спремна за отварање пет поглавља: 33 - финансијске и буџетске одредбе, 9 - финансијске услуге, 13 - рибарство, 18 - статистика и 17 - економска и монетарна унија. Очекује да ћемо током бугарског председавања Саветом ЕУ отворити њих неколико.

Јоксимовић и Мекалистер указали су на важност  наставка реформи у поглављима 23 и 24, посебно на значај реформе правосуђа али и борбе против криминала и корупције, мањинских права, медијских слобода.

Председавајући Комитета за спољне послове (АФЕТ) и известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер оценио је да је Србија у досадашњем процесу приступања доста урадила - због тога има подршку партнера из ЕУ и ЕП, али да је још посла пред нашом државом. Нагласио је да свакако подржава отварање нових поглавља са Србијом, а о броју поглавља која ће бити отворена одлуку ће донети државе чланице ЕУ. Констатовао је да су резултати реформи позитивни и да ће сваки даљи напредак у области владавине права бити вреднован.

(извор: Танјуг)

 

Јадранка Јоксимовић и Дејвид Мекалистер

Јадранка Јоксимовић и Дејвид Мекалистер

Јадранка Јоксимовић и Дејвид Мекалистер

Јадранка Јоксимовић и Дејвид Мекалистер