Ј. Јоксимовић: Важно што је Србија на самиту Софији

17. мај 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Важно што је Србија на самиту Софији


Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас у Софији да ће главна тема Самита ЕУ и Западног Балкана бити повезивање унутар региона Западног Балкана што, како је додала, наш регион чини конкурентнијим.

Јоксимовић је истакла да је председник Александар Вучић већ на првом панелу на којем данас учествује, добио прилику да говори одмах након председника Европског савета Доналда Туска који председава, бугарског премијера Бојка Борисова као домаћина, председника Европске комисије Жан-Клод Јункера и председника Европског парламента Антонија Тајанија, након чега ће говорити и канцеларка Ангела Меркел и сви други.
„То заиста довољно говори на који начин виде Србију у региону и на који начин смо ми као земља поштовани пре свега“, рекла је она за РТС.

Главна тема Самита је, како је објаснила, повезивање унутар региона, енергетско, транспортно, међуљудско, културно, дигитална агенда, одрживи раст, одрживи развој.
„То су теме које су заиста од значаја за све нас јер тиме ми постајемо конкурентнији као регион, па и Србија као једна од најзначајнијих земаља, постајемо конкурентнији и сутра постајемо функционалнији део Европске уније”, истакла је Јоксимовић.


„Зато, иако тема проширења није на дневном реду то не значи да се оно не провлачи и не извлачи управо кроз ову перспективу повезивања које сигурно ојачава и чини још сигурнијом европску перспективу мање -  више за све у региону, а посебно за Србију”, рекла је она.


Јоксимовић је најавила да ће данас бити потписано неколико споразума који се тичу енергетике, а везано за пројекат гасне интерконекције Србије и Бугарске, што је, како је навела, врло важно за диверсификацију гасног система Србије, за енергетску безбедност и стабилност наших грађана.
Такође, врло су важни дигитална агенда и дигитална економија јер су то нови послови који дају одрживи раст и развој, оценила је она и додала да није довољно имати само директне стране инвестиције, добру инфраструктурну повезаност иако је она предуслов свега.
„Морамо да радимо на новим пословима, новим вештинама, да би наши људи нашли одрживе послове и у том смислу наша економија била још успешнија”, истакла је Јоксимовић.


Министар је истакла да је јако важно што је Србија присутна на самиту у Софији.
„Било је различитих интерпретација које не одражавају реално стање, и оно што Србија ради као водећа земља. Добро је да смо имали прилику да на највишем нивоу представимо све наше ставове, очекивања и реформске домете”, указала је Јоксимовић.
Она је истакла да је владавина права најзахтевнија и да је то нешто што се очекује од свих са Западног Балкана.
„ЕУ ће данас поновити подршку европској перспективи у односу на појединачне заслуге, што мислим да је веома важно. Нема тог пакета него се мери колико је ко заиста појединачно напредовао у том процесу”, рекла је она.

Када је реч о отварању поглавља, Јоксимовић каже да очекује да се до краја јуна одржи још једна међувладина конференција.
„Ми имамо спремних пет преговарачких позиција, у међувремену спремамо и неке нове, али ја од ових пет, да будем крајње реалистична, очекујем да ћемо отворити два или три поглавља. То је јако важно, показује динамику, стабилност, некад иде спорије, некад брже, не зависи све од нас”. рекла је она.
Према њеним речима, јављају се и друге теме и зато је важно да се фокус задржи на Западном Балкану и да ми радимо свој посао да не испустимо прилику која је овим приступом отворена.


Када је реч о јучерашњем сусрету Вучића са Федериком Могерини и Хашимом Тачијем, министар напомиње да је то био „заиста кратак сусрет”.
„Могерини је искористила прилику да се сусретне са Вучићем, ту је био и Тачи, кратко су разменили неколико реченица. Порука председника била је да је Србија спремна за дијалог увек када друга страна покаже спремност за компромис”, нагласила је Јоксимовић.

Извори: Танјуг и РТС

 

Ј. Јоксимовић

Ј. Јоксимовић