Ј. Јоксимовић: Битно је седети за столом са доносиоцима одлука

16. мај 2018. | Софија

Ј. Јоксимовић: Битно је седети  за столом са доносиоцима одлука

Министар за европске интеграције и међународни секретар СНС Јадранка Јоксимовић истакла је да је веома битно што је Србија имала прилике да данас, на Самиту шефова држава и влада Европске народне партије (ЕПП), чији су напредњаци придружени члан, изнесе своје ставове и виђења, те пренела да је владало велико интересовање свих лидера за сусретом са председником Александром Вучићем.

„Председник Вучић је на затвореном делу састанка изнео позиције Србије везано за регионалне односе, наша очекивања на европском путу, очекивања за веће разумевање легитимних интереса Србије у дијалогу Београда и Приштине. Мислим да је ово један важан дан који претходи сутрашњем Самиту свих земаља ЕУ, независно од партијске припадности, са представницима Западног Балкана“, рекла је она новинарима после састанка ЕПП у Софији.

Јоксимовић, која је и министар за европске интеграције, објаснила је да се у Софији данас и сутра одвијају два важна догађаја, од којих је први завршен, а то је био Самит Европске народне партије и Западног Балкана, те сутра Самит ЕУ - Западни Балкан.
Указала је да председник Вучић није у Софији само као председник државе, већ као лидер СНС.

„Ми смо придружена чланица ЕПП, то је највиши степен придруживања коју странка из једне државе која није чланица ЕУ може да има. Ми већ више од годину и по учествујемо равноправно на свим састанцима. Ово је била изузетна прилика да председник Вучић са свим лидерима умерених десних партија у Европи разговара, а међу њима су немачка канцеларка, шпански премијер, мађарски премијер, аустријски канцелар, али и личности из европских институција као што су Жан Клод Јункер, Јоханес Хан и Доналд Туск“, навела је Јоксимовић.

Рекла је да су то људи који у овом тренутку битно утичу на структурирање, односно формулисање европске политике по разним темама, па и Западног Балкана, проширења, и Србије, као и наше позиције у Европи и као земље кандидата.

„Заиста је било изузетно велико интересовање свих лидера за сусрет са председником Вучићем, неколико важних билатерала је организовано, а биће их још током вечери. Бити за столом са свима који доносе политичке одлуке у Европи је од изузетног значаја не само за нашу странку, већ за нашу земљу. То је додатна платформа лобирања и комуникације коју можемо да користимо не само за пласирање наших идеја и ставова, већ да тражимо разумевање по важним питањима што смо председник Вучић и ми као делегација искористили“, поручила је она.

Указала је да је српска делегација била изузетно третирана на том скупу и додала да је Србија једина земља у региону где је на власти странка из ЕПП групације. „Данас је то чињеница да је СНС та која има најстабилнију међународну позицију, са утемељеним и умреженим контактима. Чланица смо и Међународне демократске уније, која окупља странке десног центра из целог света“, закључила је Јоксимовић.

(извор: Танјуг)