Labus: "Јoš sam optimista"

06. фебруар 2006. |

Beograd, 06. februar 2006. (FoNet) - Ja sam još optimista, oprezni optimista i imamo 10 dana da pokažemo da je učinjen napredak u saradnji sa Haškim tribunalom, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus.

Labus je podsetio da je glavni tužilac Karla del Ponte danas u Beogradu, da se 16. februara očekuje dolazak predsednika Evropske komisije Žoze Manuel Barosa, koji će sačiniti izveštaj na osnovu kojeg će Savet ministara EU doneti odluku da li će 21. februara biti održana naredna runda pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

`Saradnja sa Haškim tribunalom je ozbiljan uslov i moj utisak je da ukoliko dođe do prekida, on neće trajati samo mesec dana. Mislim da moramo učiniti sve da to izbegnemo`, rekao je on i dodao da je tehnički deo posla urađen odlično.

Labus je na brifingu novinara u organizaciji Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU I Fondacije Konrad Adenauer, rekao da je svima više dosta teme o saradnji Srbije sa Tribunalom, jer, kako je naveo, to je uvek prva tema bez obzira sa kime se razgovara.

Prema rečima Labusa, bilo bi dobro kada bi Savet za nacionalnu bezbednost počeo da radi, jer bi se tako uspostavila koordinacija svih službi od kojih zavisi ispunjenje ove međunarodne obaveze.

Labus je naglasio da je za Srbiju veliki problem Ante Gotovina, jer se posle njegovog izručenja Tribunalu, sve smatra nedovoljnim.

Na pitanje da li će referendum u Crnoj Gori uticati na proces pregovaranja sa EU, Labus je odgovorio da to neće biti slučaj.

`Imam načelo da Srbija ne bi trebalo da se meša u uslove za referendum`, rekao je on i dodao da se u Evropskom parlamentu sprema deklaracija o crnogorskom referendumu.

Jedan deo će se ticati nemešanja Srbije u uslove, što je po Labusu u redu, ali drugi deo koji se odnosi na razgovore Srbije i Crne Gore o budućem uređenju odnosa nije dobar jer prejudicira rešenje.

Govoreći o tehničkom delu pregovora sa EU, Labus je naglasio da je posao odlično urađen i da su iz Evropske komisije stigle pohvale.

`Spremni smo da uđemo u aranžman stvaranja slobodne trgovinske zone, ukoliko druge zemlje to žele, ali smatram da bi uredno trebalo realizovati sve bilateralne ugovore o slobodnoj trgovini`, rekao je on.

O politici Evropske komisije koja se tiče viza, potpredsednik Vlade je ocenio da je veliki problem ssto država nema potpisane ugovore o readmisiji sa svim zemljama EU, pa se radi na tome da se potpiše jedan ugovor sa Evropskom komisijom, koji bi važio za sve njene članice.

Labus je izrazio očekivanje da će vize biti glavna tema treće runde pregovora sa EU, koja bi se održala u martu.