Ј. Јоксимовић: Самит у Софији фокус на повезивању региона, а не на проширењу

14. мај 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Самит у Софији фокус на повезивању региона, а не на проширењу

Проширење није тренутно популарно у ЕУ, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и додаје да на самиту ЕУ - Западни Балкан у Софији проширење није главна тема на агенди, већ је фокус на повезивању региона.

Она је нагласила да Србија иде на Самит у Софију, а да ће Приштина бити представљена у складу са регионалним договорима о представљању - именом појединца или са звездицом што је знак статусне неутралности.

Како каже, не очекује конкретну понуду и обећања за регион и Србију што се тиче европских интеграција, јер проширење није главна тема, чак није званично на агенди, већ je на агенди повезивање региона.

„То повезивање је начин да будемо конкурентнији на европском тржишту, а сутра  и функционалан део ЕУ, али сама тема проширења није на дневном реду. Проширење није тренутно популарно у ЕУ. Било је позитивних тренутака, када су сви расположени па су велики кругови проширења, а имате једну фазу када су чланице и ЕУ у једном стању незаинтересованости и окренутости себи, каква је ситуација сада“, рекла је Јоксимовић.

Она је за ТВ Прва појаснила да је ипак ЕУ фокусом на Западни Балкан показала колико је овај регион важан за њих.  „Ми смо и географски окружени земљама чланицама и јесмо важни за ЕУ, не само безбедносно, већ имамо да понудимо нешто ново“, нагласила је министар.

Појашњава да су критеријуми за проширење пооштрени и да многе земље чланице не би данас прошле све тестове које се пред земље кандидате постављају, али да је за Србију боље да буде што припремљенија.

Упитана да прокоментарише то што шпански премијер не жели  да седи са Тачијем у Софији, а Србија ће то учинити, Јоксимовић је рекла да то не треба мешати и да су то две потпуно различите ствари.

Она је навела да шпански премијер не жели тему проширења ЕУ са самопроглашеном државом коју они не признају, те да је то интерна политика ЕУ.  „Ми нисмо земља чланица, ми не учествујемо у доношењу одлука ЕУ, тако да са наше стране не постоји разлог да не будемо тамо. Приштина ће бити представљена у складу са регионалним договорима о представљању“, појаснила је министар.

 За Србију је добро, појашњава, да учествује на свим скуповима како би се чуо и наш глас. „Замислите да су они тамо, а ми нисмо и да износе ставове и аргументе и да у име Србије нема ко да одговори. Ја увек идем на све скупове,  само ако је испоштован начин представљања“, појаснила је Јоксимовић.

Упитана да ли је међународна заједница блажа на скуповима према Приштини, а оштрија према Србији, она је рекла да је Србија земља на коју се озбиљније рачуна, те да су „некада и лоше вести израз добрих путева“.

Подсећа да је Београд испунио у највећој мери све што је обећао, а Приштина да је показала да нема капацитет да спроведе обавезе из првог оквирног споразума о принципима нормализације.

„Оне државе које су признале Косово, оне неће свој пројекат тек тако пустити. Али, да је ситуација таква да је стварно унапред све одређено, да немамо никаквог простора, зашто би онда неко Београд позивао на преговоре и дијалог", нагласила је она.

Коментаришући поједине изјаве да се морају предузети болне мере у решавању косовског питања она је рекла да је било болно и потписивање Бриселског споразума.

 „Председник Србије Александар Вучић на државнички и одговоран начин покушава да пронађе неко одрживо решење, и истовремено мери да ли пролонгирање доноси више штете или користи остваривању наших легитимних интереса“, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг и ТВ Прва: Јутро са Јованом и Срђаном