Кључна сарадња са Хагом

30. јaнуар 2006. |

БРИСЕЛ, 30. јануар 2006. (ФоНет) - Министри иностраних послова Европске уније поручили су данас да ће ток и окончање преговора о стабилизацији и придруживању са СЦГ И БиХ зависити од пуне сарадње са Хашким трибуналом и позвали обе земље да предузму одлучне акције како би преостали хашки бегунци, посебно Радован Караџић и Ратко Младић, коначно били изведени пред Хашки суд.

Савет ЕУ у закључцима са данашњег састанка у Бриселу поздравио је декларативну спремност двају земаља да спроводе реформе, али је поручио да ће поштовање обавезе сарадње са Трибуналом, уз остала важна питања, заједно са Европском комисијом бити размотрено пре него што се ти преговори заврше.

Савет је изразио забринутост због извештаја председника и главног тужиоца Хашког трибунала Савету безбедности УН 15. децембра прошле године и подвукао још једном значај пуне сарадње двају земаља са тим судом.

Пуна сарадња са хашким трибуналом је кључна за постизање трајног помирења у реиону и за уклањање главне препреке на путу према Европској унији.

У закључцима се наводи да Савет потврђује да Уставна повеља СЦГ, дозвољава да се после три године у републикама одржи референдум о независности, али напомиње да такав процес мора бити у складу са међународно признатим демократским стандардима, што је кључни елемент за стабилност и напредак према ЕУ.

У том смислу, Савет подржава препоруке Венецијанске комисије из децембра прошле године и пружа пуну подршку мисији специјаног изасланика високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Мирославу Лајчаку.

Савет позива све политичке снаге у Црној Гори да сарађују међусобно, као и са Лајчаком, како би се сагласили о спровођењу и примени предложеног референдума и уздржали се од једностраних акција које могу умањити изгледе за успех дијалога.

`Осигуравањем широког консензуса о модалитетима референдума у Црној Гори, и његово спровођење у складу са међународним стандардима, обезбедиће да референдумски процес и његов исход имају потребни легитимитет и одрживост`, наводи се у закључцима.

Савет је изразио жаљење због смрти председника Косова Ибрахима Ругове, оцењујући да је `Косово изгубило историјског вођу који је свој живот посветио мирном промовисању права свог народа`.

У овим временима важних одлука о будућности Косова, Савет позива све партије на Косову и њихове вође да раде заједно, како би се постигао даљи напредак у спровођењу стандарда и како би Косово конструктивно учествовало у процесу одређивања статуса покрајине.

У закључцима о западном Балкану министри су поздравили извештај Комисије, под насловом `Западни Балкан на путу ка ЕУ: консолидовање стабилности, јачање просперитета`, као добру основу за даље разговоре на неформалним састанцима министара иностраних послова ЕУ, као и на неформалном састанку шефова дипломатија ЕУ и западног Балкана, у Салцбургу у марту ове године.

У закључцима се истиче да ЕУ остаје спремна да помогне земљама западног Балкана на путу ка ЕУ практичним мерама, како би њихова европска перспектива постала опипљивија.

Саопштење Савета ЕУ