Више од пет милиона евра за јавну инфраструктуру

09. мај 2018. | Београд

Више од пет милиона евра за јавну инфраструктуру

 

У оквиру подршке Европске уније унапређењу инфаструктуре у два региона- Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије, у току је позив за подношење предлога пројеката локалне инфраструктуре за које је ЕУ опредлила  5,2 милиона евра. Позив је отворен до 29. јуна 2018. године, а право учешћа имају 99 локалних самоуправа укључених у реализацију програма ЕУ ПРО који се финансира из ИПА програма за 2016. годину, а спроводи га Канцеларија Уједињених нација за пројeктне услуге (УНОПС) у партнерству са Владом Србије, првенствено са Министарством за европске интеграције.

Указујући на значај овог пројекта министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је рекла да „Процес европских интеграција није циљ сам по себи, већ представља механизам укупног унутрашњег развоја наше земље. У том смислу од изузетне важности је да локалне самоуправе на овај начин могу да јачају капацитете како би у будућности користиле више средстава из европских фондова. Стога позивам градове и општине да искористе све могућности које пружа ЕУ ПРО пројекат и конкуришу са пројектима који ће допринети одрживом регионалном развоју и унапредити квалитет здравствених, социјалних и комуналних услуга које уживају наши грађани“.    

Локалне самоуправе могу да конкуришу са пројектима који доприносе бољем животу становништа, као што су обнова и изградња образовних, здравствених и установа социјалне заштите, као и пројектима усмереним на побољшање услова живота припадника и припадница угрожених група, посебно ромске заједнице, кроз унапређење постојеће социјалне и комуналне инфраструктуре. Пројекти такође могу да се односе на унапређење заштите животне средине, односно управљање чврстим отпадом, пречишћавање отпадних вода, или унапређење енергетске ефикасности.

Вредност појединачних пројеката ће се кретати у распону од 50.000 евра до 150.000 евра, а локалне самоуправе могу да конкурише само са једним предлогом пројекта који може бити финансиран. Предуслов за конкурисање је постојање грађевинске дозволе.

Сваки предлог пројекта ће морати да садржи објашњење како ће се кроз реализацију допринети унапређењу и поштовању принципа доброг управљања (одговорности, ефикасности, транспарентности, учешћа грађана и недискриминације) у датој локалној самоуправи.

Како би приближио услове конкурса и начин пријаве ЕУ ПРО ће у периоду од 8. до 18. маја 2018. године одржати информативне сесије за све заинтересоване локалне самоуправе  у Шапцу (одржана 8. маја), Ужицу (одржана 9. маја), Крагујевцу, Краљеву, Смедереву, Зајечару, Лесковцу и Нишу.

Више информација о позиву као и документација за пријављивање доступне су на ЕУ ПРО_јавни позиви.