Одржана конференција „Културно наслеђе и ЕУ“

07. мај 2018. | Књажевац

Одржана конференција „Културно наслеђе и ЕУ“


У суботу, 5. маја у Дому културе у Књажевцу одржана је Међународна конференција „Културно наслеђе и ЕУ“ . Конференцију је у оквиру пројекта „Превазилажање евроскептицизма кроз културно наслеђе“, подржаног од стране европског програма „Европа за грађане“, организовао Институт за погранична подручја у сарадњи са општином Књажевац.

Учесницима конференције су се у уводном излагању обратили в. д. помоћника министра за европске интеграције Тамара Делић,  саветник у Министарству културе и информисања Милош Гајић, градоначелник Књажевца Милан Ђокић и директор Регионалне Агенције Источне Србије Владан Јеремић.

Представљајући однос културног наслеђа и европских интеграција у нашој земљи, Тамара Делић је нагласила да су кључне активности Министарства за европске интеграције везане за преговоре и сам процес приступања Србије Европској унији, али да се, са друге стране, једнак труд улаже и у одабир и спровођење бројних пројеката који се тичу културног наслеђа, а чије се финансирање обезбеђује кроз програме прекограничне и транснационалне сарадње, а чији је координатор Министарство.

Говорећи о пројектима који су тренутно у фази реализације, Тамара Делић је истакла да ће Министарство за европске интеграције у наредном периоду представити резултате пројекта реконструкције суботичке Синагоге, реализованог средствима Европске уније у оквиру програма прекограничне сарадње између Србије и Мађарске, кроз виртуелни водич и дигитализацију целокупне архитектуре ове, друге по величини, синагоге у Европи, показујући на тај начин вредност и потенцијал културног наслеђа Србије као стратешког ресурса за Европу.

Захвалила се организаторима Конференције на позиву и  истакла значај представљања различитих искустава из региона по питању културног наслеђа и начина на који се превазилазе различити облици евроскептицизма, наглашавајући чињеницу да Европска унија чува и поштује национални идентитет, језик и културну разноликост како држава чланица, тако и оних који имају аспирацију да једног дана постану пуноправне чланице.       

На Конференцији је учествовало око 80 представника из Словеније, Хрватске, Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Бугарске и Србије.
 

Конференција „Културно наслеђе и ЕУ“

Конференција „Културно наслеђе и ЕУ“

 

Конференција „Културно наслеђе и ЕУ“

Конференција „Културно наслеђе и ЕУ“