Ј. Јоксимовић: Новац ће бити обезбеђен када Србија дође до ЕУ

04. мај 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Новац ће бити обезбеђен када Србија дође до ЕУ

Иако предлогом буџета ЕУ за период од 2021. до 2027. нису предвиђена средства за нове чланице, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да нису тачна тумачења да Брисел шаље поруку да у том периоду неће бити проширења.

Јоксимовић је подсетила да је и европски комесар за буџет, Гинтер Етингер, рекао да постоји механизам којим би се издвојила средства уколико нека земља у буџетском периоду постане нова чланица Уније.
„Нема потребе да се уноси та врста неког негативног очекивања. Мислим да је и комесар Етингер додатно појаснио да то није нешто што онемогућава проширење, већ када се то деси наћи ће се механизми“, рекла је Јоксимовић за ТВ Пинк.

Наводи да се такав случај десио 2013. када је Хрватска приступила ЕУ иако претходним буџетом нису била предвиђена средства, али су се средства нашла, с обзиром да је земља била спремна за чланство.

Министар истиче да Србија треба да се посвети свом послу, а то је да реформише друштво у складу са преговарачким поглављима и да ће новац, када Србија дође до врата ЕУ, бити обезбеђен.

Такође, предлогом буџета ЕУ средства за претприступне активности су повећана и то је у складу са Стратегијом за проширење коју је Жан Клод Јункер у фебруару представио у Београду.
„Сада имамо око 200 милиона евра бесповратно годишње, а овим буџетом ће то бити и више, али није још прецизирано колико. Свакако је предвиђен већи новац за земље кандидате и мислим да ми треба да радимо свој посао и да користимо све ове инструменте и овај новац који су нам сада као земљи кандидата на располагању“, оценила је Јоксимовић.

Европски буџет за период од 2021. до 2027. износиће скоро 1.300 милијарди евра, међутим, за нове чланице средства нису предвиђена и то је у делу јавности пробудило сумњу да Србија можда неће приступити ЕУ до 2025. као што је раније најављивано.

Извор: Танјуг и Пинк