Ј. Јоксимовић: И грађани и ЕУ су препознали резултате, има још посла

26. април 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: И грађани и ЕУ су препознали резултате, има још посла

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је у Извештају Европске комисије о Србији у највећој мери констатован напредак, те да у њему није дата политичка оцена, која је била присутна само у једном Извештају ЕК, и то у оном из 2010/2011. године.

Како је рекла, Извештај је инструмент којим се утврђује пресек стања у реформама, не дају се политичке оцене.
„Политичка оцена је дата само у једном Извештају, из 2010/2011. године, када је био толико тужан и скандалозан наратив којим се описивало стање у Србији у области правосуђа и корупције. То је непоновљив наратив и надам се да се такав никад више неће поновити, а претпостављам да се сећате ко је тада уређивао реформски процес у Србији“, рекла је министар у Скупштини, одговарајући на критике посланика Мирослава Алексића.

Како је рекла, тада су и делови Извештаја приписани економској кризи били лоши, иако је тадашња Влада причала да ће криза да погодује нашој економији.

Јоксимовић је истакла да је у последњем Извештају ЕК у највећој мери констатован напредак - негде мањи, негде већи, што је, каже, чињеница, и што су представници власти и рекли грађанима, те је додала да смо свесни да морамо више да радимо на реформи правосуђа.

Указала је да је констатован не само одређен напредак, већ је похваљено смањење броја заосталих предмета извршења и успостављање мера за уједначавање судске праксе.
То, додала је, грађане највише занима - да им предмети „не чаме“ по 10, 15, 20 година, што је раније био случај.

Јоксимовић је навела и да смо свесни да су потребне уставне промене, те да су зато и организоване јавне дебате, а уставни амандмани послати Венецијанској комисији, која је референтни оквир за препоруке да ли су ти амандмани у складу са постојећом праксом.

И након оцене Венецијанске комисије биће организована дебата, да би се дошло до најбољих решења, подвукла је министар.
„Немојте да се подсећамо реформе правосуђа од пре неколико година која је катастрофално пропала. Зато смо опрезни и можда нешто касни, али то је да не бисмо дошли у ситуацију да нам се онаква реформа правосуђа још једном деси, а то је у интересу грађана“, рекла је Јоксимовић.

Сложила се да јесте важно да ли ћемо због тога отворити једно поглавље мање или више, али да је још важније да та област буде уређена тако да пружи сигурност, успостави владавину права.
„Много тога смо урадили и свака другачија интерпретација је малициозна“, казала је.

Када је реч о правно обавезујућем споразуму са Приштином, Јоксимовић је истакла да формулација „хитно постизање споразума“ није спорна ако се претходно у потпуности имплементира један други правно обавезујући споразум - Бриселски, и ако се успостави Заједница српских општина.
„Унесите више ширине и разумевања за оно што је било, како је напредовало и где смо сада, а сада смо на добром путу. Пуно посла је пред нама и грађани то знају. Зато на изборима гласају како гласају, јер умеју да препознају резултат и дају поверење за још боље у будућности“, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг