Ј. Јоксимовић за Ново јутро: Србија је озбиљна земља која стално иде напред

20. април 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић за Ново јутро: Србија је озбиљна земља која стално иде напред


Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције, поводом јучерашње посете Федерике Могерини, високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност, рекла је да се на састанку разговарало о Извештају и свим важним стварима које су везане за дијалог Београда и Приштине.

„Наши људи некако Федерику Могерини везују за сам процес дијалога Београда и Приштине, зато што је Европска спољнополитичка служба, чија је она шефица, медијатор и има улогу да гарантује и олакшава спровођење Бриселског споразума. У Извештају Србија је похваљена, у бројним областима смо остварили напредак, негде већи, негде мањи“ истакла је Јоксимовић за Ново јутро Телевизије Пинк.

Она додаје да је јако важно да Србија као земља кандидат држи тренд једне стабилне позиције и прогреса, како каже, негде већег, негде мањег, али са трендом да напредује у свакој области.

„Напредак у области економије је јако добро оцењен, чак се говорило о томе како је Србија шампион у региону што се тиче економских области. Ми ћемо бити задовољни тек када наши грађани почну још више да осећају домете тих реформи, али је заиста важно, и констатовано је, макроекономска стабилност, јавни дуг који пада. Видели смо и да су председник и премијерка најавили до краја године и повећање плата“,  нагласила је Јоксимовић.

По њеним речима има основа за све бољи напредак и то је оно што грађани најбоље оцењују, као и да Извештај констатује многе ствари у којима се у Влади говори.

„Оно што је врло важно, и што ће бити представљено државама чланицама, а што није ушло у Извештај, зато што није било довољно времена је да су Уставни амандмани послати на мишљење Венецијанској комисији, а то је кључна ствар везана за реформу правосуђа, у смислу независности правосуђа“, оценила је Јоксимовић.

Како додаје, до краја јуна Србија ће добити мишљење Венецијанске комисије, а онда амандмани опет иду на дебату.

„Квалитет мора да буде у овом тренутку најважнији, да би те промене и реформе биле одрживе, јер то значи нове инвеститоре и још повољнији амбијент за напредак државе. Извештај није само пресек стања, већ се на основу пресека стања доноси одлука како идемо даље и у процес отварања нових поглавља и реформи“, објашњава Јоксимовић.

Министар за европске интеграције је истакла да треба узети у обзир све што пише у Извештају, радити на томе, као и да Србија нема од чега да бежи јер је озбиљна демократска држава.

„Ми смо једна озбиљна демократска земља, спремна на реформе. Наша земља, са пуним кредибилитетом могу то да кажем, нема чега да се стиди. Ми смо једна озбиљна земља која сада иде стално напред, поштовани смо у Европи, као одговорна земља и одговорна влада. Ја сам у том смислу поносна што представљам Србију“, нагласила је Јоксимовић.

Имиџ Србије се стално мења на боље, додаје Јоксимовић и напомиње да је улога Србије у регионалној сарадњи препозната у Извештају.

„Јуче смо о томе причали са Федериком Могерини, она разуме колико је тешко бити конструктиван и задржати конструктивност у ситуацији када многи други не показују одговорност за добре односе. Неки заиста провоцирају, а неки други у региону више повлађују популистичким интересима него ономе што је приоритет свих нас, а то је да сачувамо мир, стабилност, јер само тако ће наши грађани да живе боље“, оценила је Јоксимовић.

Како каже, одмах је реаговала на део у Извештају у ком се говори о напретку Косова у формирању Заједнице српских општина.

„Ја сам први дан реаговала, из два разлога, прво, нема напретка још увек, да не говоримо да пет година касни, а у Извештају су требале да стоје само активности које су биле спроведене до краја фебруара 2018. године. На прву лопту се наљутите, међутим, ако ћемо посматрати то на другачији начин, то је можда медвеђа услуга Приштини. Пошто то пише у Извештају, да је напредак, сада ћемо ми да се позивамо на тај Извештај и да у идућа три, четири месеца видимо да ли је тај напредак остварен“, објашњава Јоксимовић.

Она додаје да је напредак сада додатна обавеза кроз то што је поменут у Извештају као видљив напредак.

„Нама не требају уступци и услуге, само исти критеријуми за све и то је за нас довољно“, истакла је министар.

Јоксимовић је рекла да се синоћ разговарало о Извештају, а да су председник и Федерика Могерини причали и о наставку дијалога.

„Не заборавите да смо се сви фокусирали на неки будући правно обавезујући споразум, као да Бриселски споразум није правно обавезујући. Он је након потписивања постао део заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ. Немојте да мислите да је био само гест добре воље то што је Федерика Могерини дошла након скандалозног хапшења и третмана Марка Ђурића, то је била обавеза“, нагласила је Јоксимовић.

Она је рекла да је Србија припремила пет преговарачких позиција, то су поглавље 17. које се тиче економске и монетарне политике, поглавље 33. које се тиче буџетских и финансијских одредби, поглавље 18, статистика, поглавље 9. финансијске услуге и поглавље 13 - рибарство, које смо послали, а додала је да спремамо још неке.

„Када затворимо поглавља то значи да смо спровели све реформе из одређене област и мислим да је то важан сигнал да земља напредује, и то је сигнал за инвеститоре“, рекла је Јоксимовић.

Извор: ТВ Пинк