J. Јоксимовић о Извештају ЕК: Важно што нема назадовања ни у једној области

18. април 2018. | Београд

J. Јоксимовић о Извештају ЕК: Важно што нема назадовања ни у једној области


Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже за РТС да у Извештају ЕУ о Србији нема назадовања ни у једној области и додаје да неке важне ствари из владавине права нису ушле у Извештај.

Јадранка Јоксимовић рекла је гостујући у Дневнику РТС-а да би Извештај о напретку требало да покрије годишње реформе у земљи кандидату.

„Прошло је годину и по дана од последњег Извештаја. Од октобра 2016. до краја фебруара 2018. године Извештај је обухватио шта смо све у Србији урадили - унутрашње реформе, економске реформе, владавина права, регионална сарадња, дијалог Београда и Приштине, све су то теме које се нађу у Извештају којим се оцењује како земља кандидат напредује“, напомиње министар. 

Додаје да је Извештај важан јер ће земље чланице ЕУ желети да га анализирају и виде колико је урађено у одређеним областима.

„Нема назадовања ни у једној области што је веома важно. Негде има већег напретка, негде нема, али није лако покрити све активности”, објашњава Јоксимовић и додаје да се ЕУ суочава са различитим проблемима. 

Каже да неке важне ствари из владавине права нису ушле у Извештај.

„Рецимо то су уставни амандмани послати Венецијанској комисији који су важни за независност правосуђа, те усвојена Тужилачка стратегија за ратне злочине. ЕУ је дала обећање да ће представити земљама чланицама и ове домете“, напомиње министар.

Истиче да је Србија потпуно припремила пет поглавља које би требало отворити.

„Имамо преговарачке позиције које су послате и очекујем да ће државе чланице на основу овог Извештаја да донесу одлуку да отворимо најмање три поглавља. Увек смо отварали по два поглавља и то је била пракса", објашњава Јоксимовић.

Министар каже да верује да ће Федерика Могерини, која сутра долази у Београд, послати добре и позитивне поруке.

„У Извештају је наведено да је Приштина постигла напредак у формирању ЗСО, то се није догодило већ је само најављено да ће се догодити у наредна четири месеца. Србија не тражи уступке, ни медвеђе услуге које се некад праве другима, али тражимо исти критеријум", истиче Јоксимовић.

Каже да поглавља много значе и када се отворе, а посебно када се затворе, као и да то значи да су реформе настављене.

Извор: РТС