За пројекте прекограничне сарадње Хрватске и Србије до 2020. године обезбеђено нових 40 милиона евра

17. април 2018. | Суботица

За пројекте прекограничне сарадње Хрватске и Србије до 2020. године обезбеђено нових 40 милиона евра

У Градској кући у Суботици свечано је обележено отварање Другог позива за достављање предлога пројеката Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија за период 2014 - 2020. Реч је о Програму европске територијалне сарадње, који наставља успешну сарадњу Хрватске и Србије. Програмско подручје обухвата подручја четири жупаније североисточне Хрватске и пет округа северозападне Србије у којима живи око 2,3 милиона становника. Укупан буџет програма износи 40 милиона евра, а буџет је обезбеђен из средстава Европске уније и додатних средстава држава учесница. Координатор припреме пројекта је Министарство регионалног развоја и фондова Европске уније Републике Хрватске, а оперативно га реализује Агенција за регионални развој Републике Хрватске, као Управљачко тело и Министарство за европске интеграције, као Национално тело у Републици Србији. 

На конференцији су учествовали помоћник министра за европске интеграције у Влади Републике Србије Михајило Дашић, помоћница министарке регионалног развоја и фондова Европске Уније Кристина Билић, затим Јоана Кирило, таск менаџер за Интеррег ИПА програме прекограничне сарадње у Генералном директорату за регионалну и урбану политику у Европској комисији, Стела Арнери, директорка Агенције за регионални развој, Анђелка Хајдек из Управљачког тела Програма и Давор Скочибушић, шеф Заједничког секретаријата Програма.

Циљ Програма је јачање социјалног, економског и територијалног развоја прекограничног подручја. Буџет програма намењен је пројектима који се односе на четири тематска приоритета: запошљавање, социјалну инклузију и здравство, животну средину, превенцију ризика и производњу енергије, туризам, културно и природно наслеђе, конкурентност и развој малих и средњих предузећа.

Учесници скупа из државних, општинских и градских институција и удружења с подручја Хрватске и Србије информисани су о садржају и циљевима Програма и о другом позиву за достављање предлога пројеката, а представљен је и добар пример реализације пројекта из Првог позива за достављање предлога пројеката. Ивана Анђелковић  из Туристичке организације Града Суботице и Мирослава Бабић из Града Суботице представиле су пројект С.О.С. који ће се спроводити наредне две године, до краја августа 2019. године. Пројектом ће бити вредновано заједничко културно наслеђе Осијека и Суботице кроз ревитализацију наслеђа периода сецесије и његову интеграцију на прекограничном нивоу и кроз промоцију новог заједничког туристичког производа на тржишту. Једна од пројектних активности је и израда техничке и стратешке документације за рестаурацију Art Nouveau зграде Градске куће у којој је одржана свечана конференција.

Више информација о Програму доступно је на http://www.interreg-croatia-serbia2014-2020.eu/