Ј. Јоксимовић: Вучић и Влада спремни да дијалогом дођу до мирног решења

31. март 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Вучић и Влада спремни да дијалогом дођу до мирног решења

Обраћањем министра за европске интеграције Јадранке Јоксимовић завршен је данашњи састанак Националног конвента о ЕУ у оквиру унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, у оквиру којег су одржана три панела, а на којима је учествовао и председник Србије Александар Вучић.

Јоксимовић је на крају трећег панела истакла да лично сматра да је за Србију суштински важно да је, пре свега, ослоњена на европски концепт безбедности.

„Нисам срећна да видим ни САД, ни Руску Федерацију као кључне играче који ће да преламају своје интересе на овом простору. Мислим да је природно окружење Србије пре свега Европа, европске земље и да заједнички треба да проналазимо решење“, казала је.

Навела је да очекује да Европска унија у будућем периоду покаже још већи капацитет и одговорност у налажењу одрживих решења између Београда и Приштине, која ће бити прихватљива и, како каже, која неће креирати „стално тињајући сукоб“.

„У интересу свих је да дођемо до одрживих решења, то није лако. Несумњиво је да су и Влада Србије и председник Александар Вучић показали да смо спремни да у најбољем интересу наших људи и развоја бољег живота покушавамо да дијалогом и на миран начин тражимо одржива решења“, казала је Јоксимовић.

Додала је да је прагматизам важан, али и јасно дефинисање интереса свих у процесу.

На данашњем састанку одржана су три панела, а разговарало се о политичком аспекту свеобухватног решења косовског питања, положају српске заједнице на Косову и Метохији и питању КиМ у контексту европских интеграција Србије.

(извор: Танјуг)

 

Унутрашњи дијалог о КиМ

Унутрашњи дијалог о КиМ

Унутрашњи дијалог о КиМ

Унутрашњи дијалог о КиМ