Протекла година успешна за процес европских интеграција

28. децембар 2005. |

БЕОГРАД, 28. децембра 2005 - Директорка Канцеларије Владе Србије за придруживање Европској унији Тања Мишчевић успротивила се данас предлозима да ЕУ за земље западног Балкана припреми неку врсту корака између и заузела се за наставак политике проширења ЕУ која предвиђа пуноправно чланство за све земље региона, преноси агенција Бета.


`Замена за чланство не сме да постоји за државе западног Балкана`, рекла је Тања Мишчевић на конференцији за новинаре Београдског центра за европске интеграције (БеЦЕИ) и додала да се у последње време у ЕУ све чешће могу чути `усамљени гласови` да се за западни Балкан припрема `нека врста балканске ЕФТА-е или ЦЕФТА-е`.


Говорећи о изазовима за европску интеграцију Србије у 2006. години, Мишчевић је поменула и најављено преиспитивање политике проширења ЕУ у наредној години.


Тања Мишчевић је као највеће изазове навела будућност односа Србије и Црне Горе, затим преговоре о статусу Косова и техничку спремност Србије да испуни преузете обавезе.


Иако процес преговора о статусу Косова није директно везан за преговоре са ЕУ, за позицију Београда биће веома важно да има конструктиван став и ефикасно учествује у проналажењу решења за Косово, објаснила је она.


Исход референдума у Црној Гори такође може да нанесе штету преговорима за закључење Споразума о стабилизацији и придруживању, јер, у случају да се Црногорци определе за независност, преговори ће бити заустављени да би европски преговарачи тражили нови мандат од Европске комисије, `а свако заустављање ствара простор за ново условљавање`.