Ј. Јоксимовић: Поглавље 35 није замена за дијалог Београда и Приштине

31. март 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Поглавље 35 није замена за дијалог Београда и Приштине

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је данас да су процеси европских интеграција Србије и дијалога Београда и Приштине одвојени процеси и додала да је дијалог упоредан процес, који би требало да буде подстичући.

„Није од почетка везан, политички можемо да говоримо да ли је најзначајнији, али ако ћемо да се задржимо на јасном одређењу, то је одвојен процес, упоредан и требало би да буде подстичући, што није увек, и то је заправо замка и тест који стоји пред свима нама“, казала је Јоксимовић.

Јоксимовић је на панелу „Питање Косова и Метохије у контексту европских интеграција Србије - Поглавље 35“ у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ додала да су Влада Србије и председник Александар Вучић издржали те тестове и пробе и да су сада опредељени за мир и дијалог.

Наводећи да се подразумева да обе стране у дијалогу треба да испуне своје обавезе, Јоксимовић је навела да не разуме зашто се „позивају обе стране“, те зашто се то подвлачи, јер је очигледно да једна страна - Приштина није у стању да испуни обавезе које су прихватили потписивањем Бриселског споразума.

„У том смислу, ја сам и очекивала хитно укључивање Федерике Могерини, као високе представнице ЕУ, не као израз добре воље и подршке, него обавезе које ЕУ има чињеницом да је некадашња висока представница за спољну политику Ештон, између осталог потписник Бриселског споразума“, казала је.

Додала је да је Београд у доброј мери конструктиван сада, као што је и био, али да је очигледно да је са друге стране већи капацитет за „насиље и неразумевање, него капацитет за дијалог и разумевање“.

Како је навела, позивање на постизање неког будућег правно-обавезујућег споразума, који ће значити свеобухватну нормализацију односа, не може да настане пре онога што је испуњавање претходног правно-обавезујућег споразума, који је потписан уз гаранцију ЕУ, а што је Бриселски споразум.

Истакла је да се данас у друштву погрешно усталио наратив да је тај свеобухватни будући споразум о нормализацији односа нешто најближе признању независног Косова.

„Ствари су готове онда када су готове, јер коначна решења за државе постоје онда када државе нема, а ни тада не можете да констатујете коначно решење, јер државе нема, него то констатују други. Посебно не разумем тај наратив, јер би садржина правно-обавезујућег споразума требало да произађе из дијалога Београда и Приштине - а какав ће исход да буде, видећемо“, казала је она.

Додала је да ако је све готово и ако су западне земље дефинитивно прихватиле независно Косово, онда је право питање зашто ЕУ нема сталну мисију у Приштини, зашто још увек делује Еулекс, зашто још увек нема либерализације са Косовом, зашто се уопште и води Бриселски дијалог.

„Сматрам да је за нас кључно, да као одговорна европска земља, која баштини и европску културу и традицију и која је важна у региону, да се држимо међународних споразума, докумената и свега онога што је легитиман избор за нас и наше интересе“, навела је.

Јоксимовић је казала да поглавље 35 није замена за дијалог Београда и Приштине, већ да је као потпуно специфично поглавље, које прати и мери напредак у дијалогу.

„Поглавље 35 није замена за дијалог и поглавље 35 само прати и мери напредак. Последњих годину и по дана није било напретка у дијалогу Београда и Приштине, због тога што Приштина није испуњавала део својих обавеза. Да ли због тога нисмо отворили поглавља? Није могуће дијалогом условљавати процес европских интеграција у којој обавезе имају две стране“, истакла је Јоксимовић.

Говорећи о формулацији „добросуседских односа“ између Београда и Приштине, Јоксимовић је навела да су три услова била да нема повратка на стање пре 1999. године, нема поделе територије, те да нема присаједињења некој другој држави, те да се ти услови нису односили на независно Косово, већ на суштинску аутономију.

„О томе се причало везано за суштинску аутономију Косова и Метохије у склопу Србије, а не у оквиру независног Косова. Што се тиче добросуседских односа, у резолуцији УН-а из 2010. године, наводи се да ће дијалог бити чинилац мира, безбедности и стабилности у региону, под два служити као средство промовисања сарадње и под три као средство сарадње управо и искључиво да произведе напредак ка чланству ЕУ и унапређено побољшање услова живота људи. Нема добросуседских односа“, истакла је Јоксимовић.

(извор: Танјуг)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Унутрашњи дијалог о Косову и Метохији

Унутрашњи дијалог о Косову и Метохији

Унутрашњи дијалог о Косову и Метохији

Унутрашњи дијалог о Косову и Метохији

Унутрашњи дијалог о Косову и Метохији

Унутрашњи дијалог о Косову и Метохији

Унутрашњи дијалог о Косову и Метохији

Унутрашњи дијалог о Косову и Метохији

Унутрашњи дијалог о Косову и Метохији

Унутрашњи дијалог о Косову и Метохији

Унутрашњи дијалог о Косову и Метохији

Унутрашњи дијалог о Косову и Метохији