Ј. Јоксимовић: ЕУ да се укључи још активније и одговорније

28. март 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: ЕУ да се укључи још активније и одговорније

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је данас да је Србија неупитно и искрено опредељена за мир и дијалог, али друга страна није, па се отуда ЕУ мора укључити на још активнији и одговорнији начин.

На питање Танјуга да прокоментарише јучерашњи долазак Федерике Могерини у Београд, Јоксимовићева је истакла да ЕУ мора јасно да демонстрира да је способна да ствари назове правим именом и у складу са тим реагује.
„Било је хитно потребно да се Федерика Могерини као висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност, која је одговорна и надлежна за олакшавање и медијацију дијалога, укључи, јер је у свим напорима Александра Вучића да се дијалог попуњава грађењем консензуса и сесијама у оквиру унутрашњег дијалога, од којих је једна у Косовској Митровици брутално осујећена циљаним хапшењем Марка Ђурића као човека који представља српски преговарачки тим“, рекла је Јоксимовићева.

Министар је нагласила да је капацитет косовских снага за насиље очигледно неупоредиво већи од њиховог капацитета за дијалог, споразумевање и консензус.
„Косово је показало како им је лако договоре и дијалог рушити, али је проблем што је тешко после рушења поново изградити“, рекла је Јоксимовићева, наводећи да је много штета свима, а мало користи једино противницима дијалога, споразумевања и демократије.
„Александар Вучић је одговоран и европски државник који брине о миру и стабилности, и очигледно је да то схватају и у ЕУ, али није то довољно“, нагласила је министар за европске интеграције.

Према њеним речима, ЕУ мора јасно да демонстрира да је способна да ствари назове правим именом и у складу са тим реагује.
„Србија је неупитно и искрено опредељена за мир и дијалог, али друга страна очигледно није, и отуда се мора укључити ЕУ на још активнији и одговорнији начин“, рекла је Јоксимовићева.

Извор: Танјуг