Ј. Јоксимовић: Интензивно радимо, очекујем нова поглавља у јуну

23. март 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Интензивно радимо, очекујем нова поглавља у јуну

 

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас Танјугу да је Србија спремна за отварање пет преговарачких поглавља - 33 (Финансијске и буџетске одредбе), 9 (Финансијске услуге), 13 (Рибарство), 18 (Статистика) и 17 (Економска и монетарна унија).

Она је на питање Танјуга прецизирала да је Србија технички спремна за отварање пет преговарачких поглавља, односно да су преговарачке позиције за та поглавља званично предате председавајућем ЕУ.

„Конкретно, у питању су поглавља 33 (Финансијске и буџетске одредбе), 9 (Финансијске услуге), 13 (Рибарство), 18 (Статистика) и 17 (Економска и монетарна унија)“, навела је Јоксимовић.

Она је нагласила да ће државе чланице ЕУ разматрати одлуку о отварању поглавља након објављивања годишњег Извештаја о напретку Србије који ће Европска комисија објавити 17. априла.

Јоксимовић је такође подвукла да је у сталном и редовном контакту са институцијама ЕУ и државама чланицама, као и да је ове недеље информисала амбасадоре ЕУ о пресеку нашег процеса европских интеграција, са циљем представљања реформских резултата Србије у свим релевантним областима и остваривања даљег напретка у преговарачком процесу са ЕУ.

Министар је изразила очекивање да ће Србија у јуну бити у могућности да отвори значајнији пакет преговарачких поглавља, јер би то била позитивна политичка порука нашој земљи у условима свеукупно повољније атмосфере за процес проширења у ЕУ, као и приоритетима бугарског председавања.

Извор: Танјуг