Ј. Јоксимовић: Важно је да се чује глас Србије

22. март 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Важно је да се чује глас Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да је председник Србије Александар Вучић показао одговорну државничку решеност да на свим важним местима представи позиције Србије везано за питање КиМ - што је веома важно и што ће у будућности бити вредновано.

„Председник можда није наишао на разумевање или флексибилнији приступ али то не значи да Србија нема своје веома валидне аргументе и да се глас Србије не чује”, рекла је Јоксимовић за ТВ Прва. Она је додала да је очекивано и политички реално да ће оне државе које су признале независно Косово настојати да гурају ту агенду да пројекат не би пропао.

Подсећа да пет земаља ЕУ није признало независно Косова, као и да део света има другачије ставове у погледу тога. Министар прецизира и да је мултилатеризам дао прилику и мањим државама, па и Србији, да на основу међународног права и аката промовише сопствене интересе.

„Промовишемо нашу агенду интереса. Бриселски споразум је међународноправно обавезујући документ, а једна од страна у преговорима - Приштина није испуниланишта од својих обавеза везано за оснивање Заједнице српских општина”, појаснила је она.

Упитана шта сутра очекује у Бриселу, она је рекла да очекује да се као тема наметне да ли постоји политичка воља Приштине да спроведе део својих обавеза.

„Да би се дошло до правно обавезујућег споразума морају да се испуне аранжмани који су до сада постигнути у оквиру Бриселског споразума. Доћи ће на ред питања која до сада нису била на дневном реду - имовина, нестали, заштита културног наслеђа”, појаснила је она.

(извор: Танјуг и ТВ Прва)