Успешнo окончана прва рунда преговора

22. децембар 2005. |

БЕОГРАД, 22. децембар 2005. (ФоНет) – Потпредседник републичке владе и шеф Преговарачког тима Србије за преговоре са Европском унијом Мирољуб Лабус изјавио је данас да је задовољан првом рундом преговора са ЕУ о потписивању Споразума о стабилизацији и придруживању, јер је Србија, као је рекао, показала да има административне капацитете за вођење преговора.

Лабус је на брифингу за новинаре, посвећеном првој рунди техничких преговора са представницима Европске комисије, који су организовале Канцеларија за придруживање ЕУ и Фондација Конрад Аденауер, рекао да ће Србија до 21. јануара дефинисати понуду рокова за либерализацију трговине индустријским производима за преговоре о Споразуму о стабилизацији и придруживању.

Прва понуда за либерализацију пољопривредних производа биће послата Бриселу до краја јануара, изјавио је Лабус. Он је поручио да ће технички преговори са ЕУ бити настављени у фебруару, `ако друге околности буду у реду`.

`Не треба да нас плаши либерализација трговине са Европом`, рекао је Лабус.

Изјавио је да је за стварање слободне зоне трговине са ЕУ потребно прилагодити 80 одсто пољопривредних производа, док се 20 одсто може штитити.

Помоћник министра за економске односе са иностранством Душко Лопандић рекао је да ће се током преговора са представницима Европске комисије договарати динамика како доћи до нулте стопе царина на увоз индустријских производа.

Лопандић је изјавио да је процес либерализације трговине са ЕУ повезан са уласком Србије у Светску трговинску организацију.

Помоћник министра пољопривреде, водопривреде и шумарства Горан Живков рекао је да ће Србија највише штитити царине у секторима сточарства и производње воћа и поврћа и да ће ту период прилагођавања бити најдужи.

Живков је изјавио да Србија има највишу стопу царинске заштите у региону, која у просеку износи 21,2 одсто, док је у Хрватској 10,4 одсто, а у Македонији 9,5 одсто.

Србија ће у овој години остварити суфицит у извозу пољопривредних производа од око 250 милиона долара, рекао је Живков и истакао да ће укупан извоз до краја године бити већи од милијарду долара.