Усвојена трећа ревидирана верзија Националног програма за усвајање правних тековина ЕУ

01. март 2018. | Београд

Усвојена трећа ревидирана верзија Националног програма за усвајање правних тековина ЕУ

На предлог Министарства за европске интеграције и министра Јадранке Јоксимовић, Влада Републике Србије је на седници 1. марта усвојила трећу ревидирану верзију Националног програма за усвајање правних тековина Европске уније (НПАА).

НПАА је најзначајнији и најсвеобухватнији документ у процесу европске интеграције Србије с обзиром на то да поред усклађивања комплетног домаћег законодавства са правом ЕУ предвиђа и обавезу јачања административних капацитета током приступних преговора са ЕУ као и дугорочно финансијско планирање и одговорно планирање буџета.

Према НПАА планирано је потпуно усклађивање законодавства са правом ЕУ до краја 2021. године након чега следи период праћења спровођења прописа до ступања у чланство. Циљ Владе је да Србија до краја 2021. године у техничком смислу у потпуности буде спремна за чланство у ЕУ без обзира на датум формалног затварања приступних преговора и стицања пуноправног чланства.

Први пут НПАА предвиђа обавезу домаћих институција да јачају административне капацитете у области европске интеграције. Имајући у виду динамику приступних преговора и све већи број отворених поглавља, неопходно је обезбедити капацитете како за припрему и израду нових прописа, тако и за њихову ефикасну примену. Посебна пажња ће бити усмерена на јачање капацитета у области планирања предлога пројеката за финансирање из средстава претприступне помоћи ЕУ и билатералне развојне помоћи.

У сарадњи са Министарством финансија израђено је финансијско упутство за праћење финансијских ефеката НПАА. Институције државне управе сада су обавезне да одговорно и одрживо планирају буџетска средства за спровођење обавеза у процесу европске интеграције као стратешког приоритета Владе Србије. Планирање истовремено подразумева обавезу утврђивања приоритетних пројеката за финансирање из средстава међународне помоћи.

Министарство за европске интеграције је надлежно за праћење и извештавање о спровођењу НПАА и на свака три месеца о томе подноси извештаје Влади. Као и до сада, Министарство ће своје обавезе извршавати редовно и на транспарентан начин.  

(извор: Танјуг)