Подршка Мађарске Србији и постигнутим стандардима

16. фебруар 2018. | Будимпешта

Подршка Мађарске Србији и постигнутим стандардима

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да Мађарска пружа снажну подршку Србији на путу ка Европској унији, а посебно њен министар спољних послова Петер Сијарто који је, како је напоменула, већ доказани пријатељ политике проширења на Србију и заговара њен бржи напредак ка ЕУ.

Она је подсетила да је након недавне седнице влада Србије и Мађарске у Будимпешти, Сијарто, који је врло активан у свим европским форумима и у европским инстанцама, послао врло добре поруке, које нису израз само текућег пријатељства и добрих односа.
„Мислим да је јако важно да смо као суседи, који су имали доста нерешених питања у прошлости, успели снагом политичке воље и политичке одговорности, како председника (Александра) Вучића, тако и премијера (Виктора) Орбана, да покажемо да отворена, одговорна и добросуседска политика заиста може да буде на корист свима“, истакла је Јоксимовић.

Питање националних мањина је питање које се често поставља као питање у оквиру преговора се ЕУ. У том смислу, додала је, врло је значајна подршка Мађарске као земље чија бројна национална мањина живи у Србији.

„За нас је веома значајно да министар Сијарто наглашава да је положај мађарске националне мањине пример како би европски стандарди требало да се поштују свуда у Европи. Наравно то се не односи само на мађарску националну мањину, односи се на све“, напоменула је министар.

Напомињући да је Сијарто храбар политичар који увек говори оно што мисли, што није увек случај са свим колегама, Јоксимовић је рекла да мисли да је Србија оправдала подршку Мађарске и да ју је оправдала на више начина.
Не желећи да лицитира да ли ће Србија 2022. или 2025. године бити примљена у ЕУ, Јоксимовић је нагласила да је „за нас важно да радимо посао код куће, да наши грађани буду задовољни“.

„Ја верујем и да ће онда кредибилност читавог процеса добити на снази тиме што ће чланство бити извесније, отприлике око 2025. године“, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг