Ј. Јоксимовић: Наставак сарадње Србије и Хрватске на заједничким пројектима

13. фебруар 2018. | Загреб

Ј. Јоксимовић: Наставак сарадње Србије и Хрватске на заједничким пројектима

 

У склопу посете делегације Републике Србије на челу са председником Александром Вучићем, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са хрватским колегама о јачању сарадње на спровођењу програма прекограничне сарадње између Хрватске и Србије, као и Интеррег програма транснационалне сарадње у Дунавском и Јадранско-јонском региону који се финансирају из ИПА средстава Европске уније.

Договорен је наставак успешне сарадње на заједничким пројектима прекограничне сарадње кроз одрживи развој пограничних општина, повећање могућности запошљавања, промоцију биодиверзитета, очување културног наслеђа, као и кроз проширивање и унапређење одрживог туризма на корист оба народа и грађана пограничних подручја. Како је наглашено, успешна прекогранична сарадња Хрватске као државе чланице ЕУ, и Србије као најозбиљнијег кандидата за чланство, један је од употребљивијих начина боље укупне комуникације јер се ради о заједничким пројектима за будућност.

Министар Јоксимовић, која је и национални ИПА координатор, подвукла је важност унапређења сарадње у области коришћења фондова Европске уније, а нарочито у погледу преношења искустава Републике Хрватске у процесу успостављања институционалног оквира и изградње административних капацитета за постприступне развојне фондове. Република Србија може да очекује знатан пораст средстава из фондова ЕУ која ће нам бити на располагању по приступању, те је намера да се сарадња и размена добрих искустава ојача и у наредном периоду.

У том смислу, истакнут је значај институционалног повезивања и интензивирања сарадње Министарства за европске интеграције - као институције задужене за успостављање, развој и координацију система за коришћење развојних фондова ЕУ, са Министарством за регионални развој и фондове ЕУ Хрватске, с циљем јачања капацитета за планирање и спровођење развојних фондова.

Извор: Танјуг