Ј. Јоксимовић и Сијарто: Мађарска искрен партнер Србије у процесу европских интеграција

09. фебруар 2018. | Будимпешта

Ј. Јоксимовић и Сијарто: Мађарска искрен партнер Србије у процесу европских интеграција

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је у Будимпешти са шефом дипломатије и министром спољне трговине Мађарске Петером Сијартом о сарадњи две државе у процесу приступања Србије ЕУ - посебно експертској подршци Мађарске, регионалним темама, Дунавској стратегији и прекограничној сарадњи.

Јадранка Јоксимовић захвалила је на континуираној подршци и помоћи коју Мађарска пружа Србији у процесу приступања. Та подршка потврђује квалитет свеукупних односа две државе. Министри Јоксимовић и Сијарто оценили су да је у последње 4 године сарадња две државе у области  европских интеграција значајно унапређена.

Министар Сијарто, који је похвалио резултате реформи  које спроводимо, потврдио је да ће Мађарска на све начине наставити да подржава европски пут Србије.

Поред квалитетне политичке сарадње, две државе повезује и река Дунав, која је - како су истакли Јоксимовић и Сијарто, стратешка веза између земаља и извор идеја и заједничких пројеката сарадње. Њен основ је стратегија ЕУ за Дунавски регион. У том смислу, наведено је да је значајно унапређена прекогранична сарадња која је искоришћена за повезивање две државе и превасходно грађана који живе се обе стране српско-мађарске границе.

Министри Јоксимовић и Сијарто потписали су Годишњи план рада за 2018. годину на основу билатералног Споразума о сарадњи у процесу европских интеграција, којим се обезбеђује експертска подршка Мађарске Србији у наставку европских интеграција. Тиме ће, уосталом као и до сада, мађарски експерти своја искуства наставити да деле са колегама из Министарства за европске интеграције.

(извор: Танјуг)

Министри Ј. Јоксимовић и П. Сијарто - потписивање Годишњег плана рада

Министри Ј. Јоксимовић и П. Сијарто - потписивање Годишњег плана рада

Јадранка Јоксимовић и Петер Сијарто

Јадранка Јоксимовић и Петер Сијарто