Ј. Јоксимовић: Стратегија ЕУ – подстрек за Србију

08. фебруар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Стратегија ЕУ – подстрек за Србију

У Стратегији о проширењу ЕУ на земље Западног Балкана Србија је несумњиво препозната као лидер у том процесу, рекла је за РТС министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Јоксимовићева је гостујући у Дневнику РТС-а поручила да је долазак Јоханеса Хана у Београд дан након објављивања Стратегије јасан сигнал да се рачуна на Србију.

Министар истиче да је реч о великом подстреку за грађане и о шанси за напредак земље.

„Ово је тренутак који политички, без обзира на бројне замерке на неке делове Стратегије, не би требало да пропустимо“, истакла је Јоксимовићева.

Додаје да је Стратегијом ЕУ сама себе обавезала да ће до 2025. бити солидарнија и снажнија да прими нове чланице.

„У документу се регенерише политика и стратегија проширења. Србија је истурено место“, навела је министар и додала да је то снажан политички сигнал уз све препреке на том путу.

Јоксимовићева поручује да успешне земље не смеју да губе политички моменат и да испуштају шансу која се указала. Сматра и да је Стратегија изузетно важна за расположење људи и јавности, јер све што је Србија радила добија међународну валоризацију.

„Ако сте препознати као тимски играч онда имате више шанси. Тако је и у међународним односима“, рекла је министар и додала да је важно да јаче радимо на реформама и свим другим важним питањима.

Каже да су то ствари на којима бисмо морали да радимо и без европских интеграција, а интеграције су механизам који нас тера да будемо бржи.

„Ако се стално враћате у прошлост, онда је тешко да ћете ићи у бољу будућност“, истакла је Јоксимовићева.

Примена досад постигнутих споразума 

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, министар подсећа да је он двостран, уз медијацију ЕУ. Како је рекла, да бисмо дошли до правно-обавезујућег споразума, потребно је наставити дијалог али и применити све досад постигнуте споразуме.

Јоксимовићева наводи да је један од најважнијих споразума онај о ЗСО и додаје да је то хитно потребно спровести.

Када сви испуне већ договорене ангажмане, онда се наставља процес тражења компромисног решења, поручила је министар.

Рекла је да ће се тражити решење у којем ми не признајемо једнострано проглашену независност Косова, али да се с друге стране нормализују односи и да заштитимо наше интересе, али да учинимо и неке уступке јер је то суштина дијалога.

Када је реч о усаглашавању са спољнополитичким одлукама ЕУ, Јоскимовићева је рекла да постоји преговарачки оквир са Србијом и Споразум о стабилизацији и придруживању, а усвојена Стратегија је израз политичке воље.

У Стратегији је изнето снажније очекивање да они који су највише напредовали у процесу интеграција у већој мери усклађују одлуке са спољнополитичким одлукама ЕУ. Али, Јоксимовићева каже да до тренутка чланства морамо усагласити политику и да су очекивања јасна.

„Ми се позивамо на преговарачки оквир и обавезе и у том смислу ћемо наставити да преговарамо“, каже Јоксимовићева.

 

Важна подршка Немачке

Говорећи о томе што је у новоформираној немачкој владајућој коалицији изражена подршка Западном Балкану, Јоксимовићева каже да је Немачка мотор и једна од најважнијих земаља ЕУ.

Због тога је важно што подршка долази из нове немачке Владе и реч је о јако добром сигналу и знаку да политика проширења неће губити на снази, сматра министар.

Истиче да би требало да искористимо тренутак и да за седам или осам година можемо да кажемо да смо земљу успешно променили.


Сваки разговор благотворан 

Говорећи о предстојећој посети председника Вучића Загребу, министар је поручила да је сваки разговор благотоворан. Каже да није увек било лако одржати ентузијазам добре  воље с обзиром на поруке које смо могли чути из Хрватске, али да су и председник  Вучић и Влада показали добру вољу у више наврата.

„Али управо зато, ако сте одговорни, нема разлога да избегавате дијалог и мислим да је то јако добро", рекла је Јоксимовићева.

Додаје да не очекује да ће бити решени сви проблеми али поручује да је потребно да се разговара о будућности и да се види који су нам заједнички интереси.

Како каже, ако стално будемо причали о прошлости, не можемо о сарадњи, а морамо да сарађујемо јер живимо једни до других.

„Сваки разговор је благотворан и даје нову шансу“, наводи Јоксимовићева.

(извор: РТС)