Ј. Јоксимовић: За отворена питања најбоље билатерално решење

06. фебруар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: За отворена питања најбоље билатерално решење

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је данас да је увек боље отворена питања решавати билатерално, али да је и даље на располагању међународна арбитража, те изразила уверење да ће посета председника Александра Вучића Хрватској дати позитивне назнаке да се отворена питања покушају решавати билатерално.

„Верујем да ће посета председника Вучића Хрватској дати неке позитивне назнаке да билатерално пробамо да решавамо отворена питања, а не уношењем у процес европских интеграција и евентуалних блокада“, нагласила је Јоксимовић.

Каже да не очекује да ће се све решити том посетом, али додаје да је добра воља Србије постојала, иако није било лако одржати ентузијазам.

Она је, одговарајући на питање новинара у вези са отвореним билатералним питањима која треба решити до чланства у ЕУ, објаснила да је у новој Стратегији о проширењу недвосмислено постављен као важан услов за чланство управо решавање отворених билатералних питања.
Разумљиво је да, из негативних искустава која постоје у ЕУ, Унија мења свој однос према уношењу билатералних питања, приметила је.

Наводећи да Србија има неколико отворених питања са Хрватском, она је оценила да по питању граница врло добро сарађујемо са Босном и Херцеговином, док са Црном Гором, додала је, постоји отворена техничка ствар демаркације, а са Македонијом иде у добром правцу. „На случају Хрватске и Словеније направљен је договор да ће се отворена питања решавати путем међународне арбитраже. Друго је питање поштовања одлуке. Међународна арбитража остаје легитиман начин и инструмент за решавање билатералних спорова, али најбоље би било да се постигне билатерално решење“, поновила је.

Јоксимовић је нагласила да је увек боље билатерално решавати отворена питања, да не би долазило до опструкција и блокада у ЕУ.

(извор: Танјуг)

 

Јадранка Јоксимовић

Јадранка Јоксимовић

Јадранка Јоксимовић

Јадранка Јоксимовић

 

Јадранка Јоксимовић

Јадранка Јоксимовић