Почиње најважнији део преговора

19. децембар 2005. |

БЕОГРАД, 19. децембар 2005. - Директор Канцеларије Владе Србије за придруживање Европској унији Тања Мишчевић најавила је у изјави ФоНету да 20. и 21. децембра почињу преговори о суштинском делу Споразума о стабилизацији и придруживању, који се односи на либерализацију трговине индустријским и пољопривредним производима.

Тања Мишчевић је рекла да ће то бити прва техничка рунда преговора и прецизирала да је други дан преговора посвећен појединачним анексима споразума, који се односе на либерализацију трговине.

`Тада ћемо први пут преговарати користећи принцип двоструког колосека`, истакла је Тања Мишчевић и додала да ће преговарачи из Србије представницима Европске комисије представити листе на којима се налазе десетине хиљада производа који су дефинисани као неосетљиви, осетљиви и веома осетљиви.

Према речима Тање Мишчевић, преговарачи ће представницима Брисела објаснити како су производи дефинисани у три категорије, отворити расправу о роковима у којима ће доћи до либерализације трговине и о томе какав ће то ефекат имати на унутрашње тржиште и на унутрашњи економски развој.

Тања Мишчевић је истакла да су наши преговарачи потпуно спремни да предложе рокове када би требало да дође до потпуног укидања царина, као и темпо снижавања царина за осетљиве и веома осетљиве производе и додала да треба видети шта о томе мисле представници Европске комисије.

Она је прецизирала да ће ступањем привременог споразума на снагу, уколико се преговори о закључивању Споразума о стабилизацији и придруживању заврше у предвиђеном року до новембра наредне године, у јануару 2007. године за поприличан број роба које се сврставају у категорију неосетљивих царина бити моментално скинута.

Тања Мишчевић је објаснила да су неосетљиви производи они које Србија не производи, нити има намеру да производи, док су осетљиви и веома осетљиви производи они чија царина износи од 15 до 30 одсто, `плус, када је прављена преговарачка позиција ишло се од робе до робе да би се заиста установило да ли је потребна заштита на одређени производ или је могуће ту заштиту у једном моменту смањити`.

Према речима Тање Мишчевић, не постоје најаве из Брисела да ће прва рунда преговора бити одложена због негативног извештаја главног тужиоца Трибунала у Хагу Карле дел Понте пред Саветом безбедности Уједињених нација.

Тања Мишчевић је рекла да суспензија преговора због несарадње СЦГ са Хагом зависи од политичке одлуке унутар ЕУ.

`За закључивање Споразума о стабилизацији и придруживању први и основни услов је пуна сарадња са Хашким трибуналом и то је недвосмислено`, закључила је Тања Мишчевић.