Ј. Јоксимовић: Стратегија подигла очекивања свих, то је добро и мотивишуће

06. фебруар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Стратегија подигла очекивања свих, то је добро и мотивишуће

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да је ЕУ Стратегијом за проширење упутила снажну политичку поруку „европском Балкану“, посебно Србији, коју је препознала као лидера ових процеса у региону.

Она је, на конференцији за штампу, истакла да је ово једна од најснажнијих позитивних порука које је Србија од ЕУ добила од тренутка почетка европских интеграција.
„Данашње објављивање Стратегије проширења посебно са фокусом на Западни Балкан, бољи назив би био, на основу садржаја документа, проширење на европски Балкан. Она показује да је Србија заиста пуно урадила, да је још пуно посла пред нама, али да су напори вредновани на прави начин“, објаснила је Јоксимовић.
Оценила је да стратегија представља додатни подстрек за Србију као земљу која је препозната као лидер процеса, којим има додатну мотивацију у реформским напорима који су предузети. Рекла је да је Србија препозната као лидер процеса, у којем је напредовање засновано на основу сопствених заслуга.

Јоксимовић је казала да је задржан временски оквир 2025. година, који је дао председник Европске комисије Жан Клод Јункер на својевремену иницијативу да треба да добијемо јаснији оквир председника Александра Вучића.
„Ова стратегија је разрада Јункерове лидерске и визионарске изјаве. Уверена сам да ће епилог бити добар. Ова стратегија, пре свега за нас, али и за друге у региону, може бити само мотив да више и брже радимо у корист грађана“, навела је Јоксимовић.

Стратегија, према њеним речима, показује и да је ЕУ дошла у фазу креирања, то јест реинвенције сопствене регенеративне агенде, да увиђа да мора да буде уједињена, солидарнија, демократичнија како би била спремна да прими потенцијалне чланице 2025. године. Верујемо, додала је, да ће Србија бити та, ако испуни све услове, која ће моћи да постане чланица.

Како је рекла, услови су јасни и познати и није тачно да стратегија доноси нове услове.
„Услови су садржани у преговарачком оквиру и не мењају се“, нагласила је Јоксимовић додајући да Стратегија само појашњава читав низ активности и смешта их оквирно, набраја активности које могу да помогну да дође до тога да наша земља буде спремна за чланство до 2025. године.

Указала је да је Стратегија подигла очекивања код свих, што не мора бити лоше, како очекивања грађана према влади, очекивања грађана од ЕУ, али и ЕУ од влада у региону, као и влада од Уније. То је добро и мотивишуће, уверена је Јоксимовић.

То што је Србија препозната као лидер процеса не значи обесхрабрење других, нагласила је она, додајући да здрава атмосфера напретка може да делује стабилизујуће на цео регион. „То је, напротив, добра шанса и могућност да у просперитету, миру и стабилности водимо политику боље будућности грађана који су нам дали мандат“, казала је Јоксимовић.

Истовремено је поручила да не би волела да стратегија буде разлог да радимо више, већ се све ради у интересу грађана који очекују виши животни стандард, бољу државу. „То су циљеви где ЕУ помаже да будемо бржи и ефикаснији“, закључила је Јоксимовић.

(извор: Танјуг)

 

 

 

Јадранка Јоксимовић

Јадранка Јоксимовић

Јадранка Јоксимовић

Јадранка Јоксимовић

Јадранка Јоксимовић

Јадранка Јоксимовић

 

Јадранка Јоксимовић

Јадранка Јоксимовић