Ј. Јоксимовић и Мекенти: Ирска подржава европске интеграције Србије

31. јaнуар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић и Мекенти: Ирска подржава европске интеграције Србије

 

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са министром за европске послове Републике Ирске Хелен Мекенти. На састанку је било речи о наставку сарадње двеју држава, посебно у области европских интеграција Србије, реформама које се спроводе на путу ка ЕУ, ситуацији у региону, као и о актуелностима по питању Брегзита.

Министар Јоксимовић је истакла важност доприноса Ирске политици проширења ЕУ и посебно се захвалила на подршци коју нам пружа у приступању ЕУ. Нагласила је да чланство у Европској унији представља спољнополитички приоритет државе, као и да европске интеграције јесу најбољи механизам унутрашњег развоја и реформи.

Јоксимовић је такође навела да Србија очекује да током бугарског председавања ЕУ у првој половини године буду отворена сва поглавља за која смо спремни. На тај начин ће, како истиче, бити потврђени и на прави начин вредновани постигнути резултати у процесу приступања.

Министар Јоксимовић упознала је Хелен Мекенти са последњим резултатима недавно спроведеног истраживања јавног мњења од стране Министарства за европске интеграције, по коме бележимо растући тренд подршке европским интеграцијама - 52% грађана подржава европски пут Србије, а њих 65% реформе, независно од процеса евроинтеграција.

Јоксимовић очекује да ће Стратегија о проширењу ЕУ, чије је објављивање најављено за 6. фебруар, потврдити да напредак региона у процесу приступања ЕУ зависи пре свега од индивидуалних резултата у испуњавању критеријума ЕУ. Министар очекује да ће Србија и Црна Гора, а на трагу Јункерове поруке, бити препознате као предводнице у евроинтеграцијама. Србија је спремна да са другима дели искуства и помаже на путу европских интеграција.

Уз оцену да реформе које се у Србији спроводе у процесу приступања дају позитиван резултат и препоруку да би их требало наставити, Хелен Мекенти је потврдила да Ирска подржава европску будућност Србије, као и спремност Ирске да кроз експертску помоћ помогне Србији - пре свега у областима информационих технологија, пољопривреде и туризма. Такође, говорећи из угла Ирске, као државе чланице ЕУ која се показала као једна од најбољих у погледу привлачења инвестиција, похвалила је завидан напредак Србије у том погледу, као и у стварању доброг пословног амбијента.

Саговорнице су истакле важност оваквих билатералних посета које доприносе интензивирању сарадње и односа двеју држава, и изразиле очекивање да ће и у наредном периоду доћи до сличних посета, како представника држава чланица ЕУ, тако и званичника ЕУ.

Извор: Танјуг

 

 

 

Јадранка Јоксимовић и Хелен Мекенти

Јадранка Јоксимовић и Хелен Мекенти

Јадранка Јоксимовић и Хелен Мекенти

Јадранка Јоксимовић и Хелен Мекенти

Јадранка Јоксимовић и Хелен Мекенти

Јадранка Јоксимовић и Хелен Мекенти