EWB: Више циљева МЕИ за ову годину у процесу прикључења ЕУ

26. јaнуар 2018. | Београд

EWB: Више циљева МЕИ за ову годину у процесу прикључења ЕУ

 

Министарство за европске интеграције Србије, које води министар Јадранка Јоксимовић, има више циљева предвиђених за ову годину, а реалним се сматра отварање поглавља која се већ налазе у процедури пред Саветом ЕУ, пише портал European Western Balkans (ЕWB)

Позивајући се на своје изворе, EWB наводи да је први циљ Сектора за координацију процеса приступања ЕУ, којим руководи помоћник министра Ксенија Миленковић „отварање нових преговарачких поглавља у приступним преговорима са ЕУ“.

У том контексту, у Министарству истичу да је „у првој половини 2018. године реално отварање поглавља која се већ налазе у процедури пред Саветом ЕУ - поглавља 33 (Финансијске и буџетске одредбе), 9 (Финансијске услуге) и 13 (Рибарство)“.

„Још два поглавља се налазе у завршној фази наше домаће процедуре, а то су поглавља 18 (Статистика) и 17 (Економска и монетарна политика) и очекујемо да буду спремна за отварање у првој половини године.

У другој половини 2018. планирамо да за отварање буде спремно још неколико поглавља, укључујући и поглавља за која су предвиђена мерила за отварање“, указују саговорници ЕWB.

Као други циљ овог сектора наводи се „примена и извештавање о примени Националног програма за усвајање правних тековина Европске уније (НПАА)“.

Министарство за европске интеграције надлежно je за припрему, усвајање и примену НПАА и бави се припремом треће ревизије НПАА која предвиђа, како нам је потврђено, потпуно усклађивање домаћег законодавства са правом ЕУ до краја 2021. године.

Од средине 2013. године, Министарство за европске интегрaције, односно тадашња Канцеларија за европске интеграције, није објављивала извештаје о спровођењу НПАА.

„Очекујемо усвајање НПАА у наредних пар недеља, након чега ћемо током 2018. квартално извештавати владу о његовом спровођењу“, објашњавају у Министарству за европске интеграције.

Када је реч о Сектору за планирање, програмирање, праћење и извештавање о средствима ЕУ и развојној помоћи, којим руководи помоћник министра Бранко Будимир, „основни циљ је да се у 2018. години обезбеде додатна бесповратна средства која ће бити усмерена на реализацију развојних приоритета и циљева на националном, регионалном и локалном нивоу”.

„С тим у вези, Министарство ће бити ангажовано на припреми и финализацији финансијских споразума на основу којих ће бити обезбеђена бесповратна подршка Европске уније у износу од преко 200 милиона евра из средстава претприступне помоћи ЕУ (ИПА II) и из средстава Инвестиционог оквира за Западни Балкан (WBIF) како би се осигурала припрема и реализација приоритетних инфраструктурних пројеката у области саобраћаја, енергетике и животне средине”, кажу у Министарству.

Говорећи о раду Сектора за програме прекограничне и транснационалне сарадње и за сарадњу са органима и организацијама на локалном и регионалном нивоу, ради ефикаснијег коришћења фондова, којим руководи помоћник министра Михајило Дашић, саговорници EWB из Министарства као циљ за ову годину истичу „припрему и објављивање Позива за достављање предлога пројеката у оквиру програма прекограничне и транснационалне сарадње у којима Србија учествује у укупној вредности од 53 милиона евра, односно у седам програма прекограничне сарадње и два програма транснационалне сарадње”.

Иначе, Србија је у досадашњем току преговора о чланству у Европској унији отворила 12 од укупно 35 поглавља, од чега су два привремено затворена. На Међувладиној конференцији ЕУ - Србија одржаној 11. децембра 2017. године, отворено је Поглавље 6, које се односи на компанијско право и Поглавље 30, у оквиру којег се преговора о спољним трговинским односима.

(извор: Танјуг)