Јелисејски споразум може да буде узор за регион

26. јaнуар 2018. | Београд

Јелисејски споразум може да буде узор за регион

Француска и Немачка ове седмице обележавају 55. годишњицу свог званичног помирења, а Јелисејски споразум може да буде узор земљама у региону, речено је вечерас на пријему поводом тог значајног јубилеја у амбасади Француске у Београду.

Амбасадор Француске Фредерик Мондолони рекао је да се прославља историја помирења између две нације. Он је подсетио да су се Немачка и Француска, тада, како би изградиле мир, усредсредиле на отварање Канцеларије за младе и додао да је поносан што види да у Србији тај пример може да буде узор.

Немачки амбасадор Аксел Дитман подсећа да је Јелисејски уговор био значајан и одлучујући за успех ЕУ, а да су Немачка и Француска заједно са партнерима често назначени као мотор што, како каже, свакодневно доказују заједничким пројектима. „Верујемо да Јелисејски уговор може упутити сигнал у регион Западног Балкана. То је, с једне стране, сигнал за сарадњу кроз спровођење конкретних пројеката, али ради се и о помирењу два народа“, рекао је Дитман.

Указао је да немачко-француска Канцеларија за младе која је омогућила да се око осам милиона младих људи сретне, може да служи као модел Регионалној канцеларији за сарадњу младих (RYCO), а која је основана путем Берлинског процеса.  „Србија игра веома важну улогу у Берлинском процесу и желим да захвалим на тој подршци“, рекао је Дитман.

На пријему се обратила и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић која је истакла да Србија данас показује лидерство у препознавању важности регионалне сарадње, мира и стабилности. „То смо заиста небројeно пута показали. Време је да сарађујемо јер је то интерес наших грађана, не само обавеза која проистиче из европског пута. Симболика данашњег дана је врло добро разумљива и јасна", рекла је Јоксимовић.

Она је изразила уверење да ће регион показати да није само извор потенцијалне нестабилности, напоменувши да неке земље у ЕУ још увек имају такву перцепцију. Поручила је да регион има пуно потенцијала и може да допринесе још бољој и успешнијој Европској унији. 

„Кад говоримо о европским интеграцијама никада не смемо да заборавимо највећу вредност, а то је идеја једне уједињене и мировне Европе“, рекла је министар.

Јелисејски споразум су 1963. године потписали немачки канцелар Конрад Аденауер и француски председник Шарл де Гол. Тај заједнички чин био је важан основ за немачко-француско пријатељство и важи за прекретницу у односима две земље на путу ка помирењу и заједничкој европској будућности.

(извор: Танјуг)

 

 

Француска и Немачка обележавају 55. годишњицу свог званичног помирења

Француска и Немачка обележавају 55. годишњицу свог званичног помирења

 

Француска и Немачка обележавају 55. годишњицу свог званичног помирења

Француска и Немачка обележавају 55. годишњицу свог званичног помирења