Ј. Јоксимовић: Србија ће помоћи ЕУ интеграције Македоније

24. јaнуар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија ће помоћи ЕУ интеграције Македоније

 

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са потпредседником Владе Македоније задуженим за европска питања Бујаром Османијем, са којим је разговарала о новој Стратегији проширења Европске комисије и о успостављању Програма прекограничне сарадње између Србије и Македоније.

Јоксимовић је истакла да је најављена Стратегија проширења Европске комисије, која се очекује у фебруару ове године, важна и за Србију и за Македонију, јер, како каже, даје „отворена врата“ и јасну перспективу региона ка ЕУ.

Подсетила је да су Србија и Црна Гора у овом тренутку одмакле у преговарачким процесима за чланство у ЕУ, али да ће новом Стратегијом бити отворена врата за све државе које буду успешно спроводиле реформе.

„Пренела сам колеги из Македоније спремност Србије да као фронтранер пружи своја искуства, знање и техничку експертску подршку за наставак и интезивирање европских интеграција“, нагласила је Јоксимовић.

Тема разговора двоје званичника, а од чега ће грађани имати највише користи, била је и успостављање Програма прекограничне сарадње између Србије и Македоније, за који је од 2016. до 2020. године, издвојено 3,5 милиона евра бесповратне помоћи из ЕУ фондова, од чега је за 2016. и 2017. опредељено 1,4 милиона.

Јоксимовић је нагласила да је ова тема важна за грађане Пчињског и Јабланичког округа, али и североисточног дела Македоније и Скопског региона, који ће бити део Програма прекограничне сарадње, са оперативним центром у Лесковцу.

„То значи да ће општине из тих регија моћи да припремају пројекте за локално самозапошљавање, конкурентност малих и средњих предузећа, али и за одрживи туристички развој, очување културних добара и заштите животне средине“, објаснила је Јоксимовић.

Она је указала да ће то додатно поспешити сарадњу две земље у оквиру европских интеграција, и показати да смо спремни да сарађујемо у корист грађана, али и ојачати билатералне односе.

Јоксимовић је рекла да није увек најсрећнија са тим регионалним приступом у пакету, али и да, ако нас већ тако гледају - као регион, онда је у интересу да заједно радимо колико можемо и да профитирамо. То грађани уосталом и очекују, навела је министар. Нагласила је да су Србија и Македонија 2013. потписале Споразум у области евроинтеграција, који ће ускоро бити ажуриран због, како је објаснила, већег простора за сарадњу.

Подсетила је да је Србија до сада имала успешну прекограничну сарадњу са Мађарском, Бугарском, Румунијом, Босном и Херцеговином, Црном Гором и Хрватском.

Према њеним речима, посета македонског потпредседника Владе је важна, јер показује редовност у високим политичким контактима и дијалогу који је успостављен између двеју земаља.

„Предочили смо неколико важних тема у нашим билатералним односима и очекујемо да ће на некој будућој заједничкој седници влада, бројна питања бити отворена и решавана на позитиван начин“, закључила је Јоксимовић.

Потпредседник Владе Македоније задужен за европска питања Бујар Османи указао је да Србија и Македонија имају заједнички стратешки циљ, а то је чланство у ЕУ.

„Мислим да имамо велики потенцијал за сарадњу и реципрочну помоћ на овом путу ка Бриселу“, каже Османи.

 За Стратегију проширења Европске уније, која је најављена за 6. фебруар, сматра да представља „историјски документ“, који ће земљама у региону пружити могућност и перспективу за чланство у ЕУ.

Он је рекао да се нада да ће неки договор Скопља и Атине око новог имена Мекедоније бити постигнут, чиме ће се отклонити препрека за процес евроинтеграција. Истакао је да се Македонија нада почетку преговора у јуну и нагласио да ће његовој држави бити од великог значаја српско искуство у процесу преговора, наводећи искуство у формирању процеса преговарачког тима, од којих људи ће бити састављен...

„Желимо да користимо српско искуство у тим областима и данас сам добио веома конструктивне предлоге од министра Јоксимовић. Јасно је да постоји жеља да се помогне Македонији на њеном путу ка ЕУ“, истакао је Османи.

За Програм прекограничне сарадње између Србије и Македоније каже да ће пружити могућност да се процес преговора убрза, али и искористе бесповратна средства ЕУ која ће отворити могућност за нове фондове.

Закључује да је ово кључна година и да је пред Балканом време помирења између народа, време просперитета, али и ближе сарадње.

Поред тет-а-тет разговора, одржан је и састанак ширих делегација две државе, којем су присуствовали шеф Преговарачког тима Србије Тања Мишчевић, као и представници Секретаријата за европске интеграције Македоније.

Извор: Танјуг

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Јадранка Јоксимовић и Бујар Османи

Јадранка Јоксимовић и Бујар Османи

 

Јадранка Јоксимовић и Бујар Османи

Јадранка Јоксимовић и Бујар Османи

 

Јадранка Јоксимовић и Бујар Османи

Јадранка Јоксимовић и Бујар Османи

 

Јадранка Јоксимовић и Бујар Османи

Јадранка Јоксимовић и Бујар Османи

 

Јадранка Јоксимовић и Бујар Османи

Јадранка Јоксимовић и Бујар Османи

 

Јадранка Јоксимовић и Бујар Османи

Јадранка Јоксимовић и Бујар Османи