Бугарска донирала Србији четири милиона динара

22. јaнуар 2018. | Београд

Бугарска донирала Србији четири милиона динара

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Бугарске у Србији Радко Влајков потписали су данас споразум којим се Србији донира четири милиона динара бесповратне помоћи који ће бити намењени едукацији локалних самоуправа за боље коришћење европских фондова.

„Данашњи споразум демонстрира жељу Бугарске да помогне наш европски пут, потписали смо нешто више од четири милиона динара бесповратне помоћи као део развојне сарадње. Настојаћемо да кроз промоцију и обуке везане за поглавље 22, које се односи на регионалну политику и координацију структурних фондова, приближимо потребе локалних самоуправа за боље коришћење европских фондова“, рекла је Јоксимовић.

Она је навела да ће министарство на чијем челу се налази интензивно радити на припреми Србије да на свим нивоима, националном, субнационалном, регионалном, локалном буде спремна за веће коришћење претприступних фондова ЕУ који су сада на нивоу од 200 милиона евра бесповратних средстава годишње.

„Ово су важни пројекти јер су видљиви људима на локалу. Тај новац се може користити за локалну инфраструктуру, start-up компаније, мала и средња предузећа, комуналну инфраструктуру, заштиту животне средине...То је оно што грађани заиста виде и осећају као могућност развоја њихове заједнице и што, наравно, на крају доприноси развоју целе Србије“, рекла је Јоксимовић.

Средства која су данас стављена на располагање Србији, објашњава министар, биће коришћена у сарадњи са регионалним развојним агенцијама како би се идентификовале потребе за јачање капацитета локалних самоуправа и како би се у складу са тим дефинисали средњерочни и дугорочни стратешки циљеви.

„Када једна земља постане чланица ЕУ, њој су на располагању многи кохезиони и структурни фондови. Бугарска од 2014. до 2020. године на располагању има 7,6 милијарди евра бесповратних средстава као чланица ЕУ. Како би били припремљени за тренутак чланства и да повучемо средства из фондова, ми сада морамо да започнемо овај посао“, навела је Јоксимовић.

Она је истакла да је значајно што се споразум потписује сада када Бугарска председава Европском унијом, јер ће тако акценат бити стављен на политику проширења ЕУ, као и на западни Балкан. „Очекујемо низ важних корака на српском путу у приступном процесу током бугарског председавања, јер је Бугарска наш важан сусед, билатерални партнер и земља која подржава политику проширења“, рекла је Јоксимовић.

Додаје да је у фебруару најављено представљање Стратегије Европске комисије о проширењу, те да очекује да Србија и Црна Гора и даље буду препознате као предводници процеса ЕУ интеграција. „Очекујемо да ће 2025. година остати у тој стратегији као датум, нека јаснија временска перспектива за чланство, јер то доста значи. Имали смо пуно обећаних датума који су давно прошли, па су људи мало уморни и евроскептични, зато је јако важно држати се једног датума и оквирне године - 2025. као године када заиста можемо да постанемо чланица“, нагласила је Јоксимовић.

Амбасадор Бугарске у Србији Радко Влајков рекао је да Бугарска већ неколико година пружа подршку Србији кроз програме за развој и да је током 2017. године за ту сврху опредељено 600.000 евра. „То је више од пола новца који Бугарска улаже у пројекте у читавом свету. За 2018. годину биће издвојено 720.000 евра укључујући и овај пројекат, а ова донација је нови корак у подршци Бугарске европском путу Србије, она је израз поверења и солидарности“, рекао је Влајков.

Он је изразио уверење да ће овај пројекат допринети повећавању админстративних капацитета како би Србија добила средства из фондова који ће донети бољи живот њеним становницима. „Ми као суседна земља која је прошла пут који ви пролазите, врло добро разумемо са чиме се суочавате. Захваљујући средствима из фондова које је добијала и пре придруживања ЕУ и после тога, Бугарска се модернизује и највише је смањила разлику у животном стандарду у односу на друге чланице ЕУ“, навео је Влајков.

Он је истакао да Србија показује посвећеност европском путу, те да је зато помоћ коју Бугарска пружа дата од срца и са пуно поверења. „Ово није много новца, али је овај корак од велике важности јер дајемо од срца и показујемо своју подршку вашој држави на путу преговора“, рекао је Влајков.

(извор: Танјуг)

 

 

 

 

Бугарска донирала Србији четири милиона динара

Бугарска донирала Србији четири милиона динара

Бугарска донирала Србији четири милиона динара

Бугарска донирала Србији четири милиона динара