Ј. Јоксимовић: Европске интеграције подржава 52 одсто грађана

22. јaнуар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Европске интеграције подржава 52 одсто грађана

 

Процес европских интеграција подржава 52 одсто грађана Србије, а ЕУ је препозната као највећи донатор наше земље, рекла је данас министар европских интеграција Јадранка Јоксимовић. Како је навела, ови подаци резултат су последњег истраживања јавног мњења које је спровело Министарство за европске интеграције, а од посебног је значаја што после дуго времена подршка грађана европским интеграцијама прелази 50 одсто.

„Истраживања јавног мњења радимо као Министарство на сваких шест месеци, у претходних годину дана резултати су били 47, па 49 одсто, а сада показују 52. После дуго времена смо прешли тих 50 одсто и врло сам задовољна због тога“, рекла је Јоксимовић након потписивања Споразума о донацији са амбасадором Бугарске у Србији Радком Влајковим. Оцењује да је великој подршци грађана у процесу европских интеграција и путу ка чланству у ЕУ, допринела и политика регионалног развоја, одрживог развоја, припреме за коришћење фондова, прекограничне сарадње...


„Грађани у проценту од 65 одсто подржавају реформски процес независно до преговора са ЕУ. Они на најпозитивнији начин траже модернију и ефикаснију државу, а то је лакше и брже извести уз европске интеграције као најбољи механизам реформи“, рекла је Јоксимовић.

Она је подвукла и да резултати истраживања показују да грађани други пут заредом препознају ЕУ као највећег донатора Србије, те да највећи део бесповратних средстава и развојне помоћи долази из ЕУ.

„То је важно истаћи, јер на основу тога можете доносити личне и политичке одлуке и можете препознати да ли је европски пут најбоље средњерочно и дугорочно решење у политичком, економском, безбедносном аспекту развоја Србије“, рекла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг